Hlavní navigace

Jak to vypadá na hackerském klání a proč je Opera Mini 10krát rychlejší?

29. 3. 2010

Sdílet

Jak to vypadalo na letošním hackerském klání Pwn2Own, proč je Opera Mini 10x rychlejší než Safari, dočkáme se v blízké době barevných obrazovek u čteček Kindle a co všechno umí nový televizní webový prohlížeč Kylo?

Svět technických pokroků

 

(video)

 


Nejprve se podíváme do Číny na rozhodnutí Googlu přestat cenzurovat tamní výsledky vyhledávání. Minulé pondělí společnost přestala cenzurovat služby Google Search, Googles News a Google Images na Google.cn. Čínská vláda dle očekávání ani nezvážila možnost zastavení cenzury, takže Google přemístil své servery do Hongkongu a zahájil přesměrování na Google.com.hk. Společnost 12. ledna šokovala celý svět, když oznámila, že přestane cenzurovat výsledky vyhledávání na čínském vyhledávači, protože se stala objetí hackerského útoku majícího původ v Číně.


Minulý týden se v Las Vegas konala obrovská mobilní konference CTIA Wireless, ze které pro vás mámě několik novinek. Opera Software minulý týden uvolnila prohlížeč Opera Mini, který v rychlostním klání s konkurenčním Safari od Applu načetl domovskou stránku deníku The New York Times za 15 vteřin, zatímco Safari to trvalo přes minutu. Opera je rychlejší převážně díky tomu, že se s většinou úkonů obrací na vzdálený server. Servery Opery shromažďují webové stránky přes rychlá připojení blízká konkrétním úložištím, jejich velikost následně zkomprimují na desetinu té původní a telefony tak načítají menší objem dat. 3G sítě byly z testu vyřazeny právě proto, že společnost prohlížeč uvedla jako vhodný pro rozvojové země nebo místa s pomalým připojením k internetu. Společnost prohlížeč nabídla i Apple App Store, kde by jej měli dle očekávání schválit a nabídnout zdarma ke stažení.

Opera Mini je 10krát rychlejší než Safari, ukázal nedávny test

Samsung minulý týden představil smartphone Galaxy S, který je vybaven 4" AMOLED obrazovkou, tím nejlepším z dílny Samsungu. Telefon nabídne procesor o frekvenci 1 GHz a platformu Android 2.1. Nebude chybět ani 5Mpx fotoaparát a Wi-Fi připojení. Galaxy S cílí na spotřební sektor, a tak nabídne rozsáhlou podporu sociálních médií, čtení a zábavy. Prostřednictvím technologie D-LNA umožní bezdrátově přenášet video do TV nebo jej používat jako dálkový ovladač. Na trzích po celém světe se má objevit již letos.

Bližší informace naleznete v článku Samsung Galaxy S - Einstein mezi chytrými telefony.

Samsung Galaxy S

Společnost T-Mobile oznámila dostupnost své vysokorychlostní HSPA+ sítě v New Yorku, New Jersey, na Long Islandu a předměstí Washingtonu DC. Los Angeles by mělo být pokryto do konce roku. Síť HSPA+ nabízí rychlost stahování až 21 Mb/s a je považována za důležitý krok směrem k LTE sítím - technologii, která by mohla nabídnout rychlost stahování až 80 Mb/s. T-Mobile již nabízí HSPA+ ve Filadelfii, jediný způsob připojení počítačů k této síti je ale prostřednictvím USB modemu s podporou HSPA+.


V General Motors pracují na příští generaci výstražných displejů pro svá vozidla, které mají zvýšit bezpečnost na silnicích. „Tohle nám umožní prostředky rozšířené reality. Tím chci říct, že budeme moci využít technologii průhledných displejů, které představují čelní skla, a upozorňovat na nich na objekty ve skutečném světě tak, že je graficky zvýrazníme na displeji,“ uvedl Tomas Seder pracující jako manažer vývojového sektoru v General Motors. Díky nočnímu vidění a infračerveným kamerám by ultrafialové lasery mohly vykreslovat na čelním skle hranice vozovky a pomáhat tak řidičům při snížených podmínkách vidění. Dále by konstruktéři chtěli systém spojit s nynější technikou jako jsou navigace, aby nebyl řidič nucen spouštět oči z vozovky. Kdy se dočkáme první ukázky? To zatím zůstává tajemstvím.


Na každoroční hackerské soutěži Pwn2Own pořádané na konferenci CanSecWest hackeři prolomili tvrdá bezpečností opatření iPhonu 2.0, Internet Exploreru, Safari a Firefoxu. Velkou pozornost upoutalo hacknutí iPhonu, který minulý rok úspěšně vzdoroval. Dle hackera Charlieho Millera je letošní prolomení ochrany iPhonu prvním úspěšným útokem od té doby, co Apple roku 2008 uvolnil verzi 2.0. Kromě hacknutého přístroje si vítězové odnesou domů 10-15 tisíc dolarů.

Další informace vám nabídne článek Pwn2Own: Proč padl iPhone, Internet Explorer i Firefox? na našem sesterském webu SecurityWorld.cz.

Hackerské klání PWn2Own

Sony nabídne živé vysílání letošního FIFA World Cup z Kamerunu a Ghany jako součást programu OSN na zvýšení informovanosti o AIDS. Howard Stringer, CEO společnosti Sony, se k události vyjádřil následovně: „Celá řada afrických zemí dnes čelí sociálním a ekonomickým výzvám a první ročník soutěže World Cup pořádaný v těchto končinách je zároveň skvělou příležitostí, jak ukázat světu sílu Afriky. A je to také jistě nezapomenutelná sportovní událost pro celou společnost.“ OSN bude rozdávat prezervativy a nabídne během konání poradenské služby a testování. Sony dále zásobí Afriku až tisícem fotbalových míčů, konkrétní číslo se bude odvíjet od počtu kliknutí na příslušném webu.


Jestli máte počítač připojený k televizoru, můžete konečně přestat pošilhávat. Minulý týden byl uvolněn nový webový prohlížeč s názvem Kylo navržený právě pro uživatele využívající tohoto řešení. Prohlížeč s jádrem Mozilly je kompatibilní s OS od Applu i Microsoftu. Na úvodní obrazovce naleznete 128 tlačítek, které vás zavedou na populární sítě jako YouTube, Netflix, Hulu, Pandora a další. Pokud chcete navštívit jinou stránku, stačí kliknout do lišty pro psaní adres a objeví se vám virtuální klávesnice.

Kylo pochází z dílny Hillcrest Labs a je zdarma ke stažení na adrese kylo.tv.

Kylo - webový prohlížeč pro televizory


Dočkáme se na čtečkách Kindle od Amazonu v blízké době barevné obrazovky a videí? I když nebylo nic oficiálně oznámeno, společnost vyrábějící čtečky pro Amazon nedávno představila barevné e-readerové displeje, na kterých lze přehrávat video. Video běžící na téhle obrazovce ve své podstatě není video, zařízení jen rychle listuje jednotlivými snímky, jako by uživatel opravdu svižně mačkal tlačítko pro otáčení stránek. Výsledné video téměř dosahuje standardní rychlosti 30 snímků za vteřinu. Tchajwanská společnost Prime View International již poskytla partnerům několik obrazovek a jejich masovou výrobu předpovídá ještě letos. Barevné obrazovky spotřebují více energie než ty černobílé, což má za následek rychlejší vybití baterie, podle mluvčí společnosti by ale neměl být rozdíl nijak markantní.

příloha_ovladnete_sva_data

Barevné obrazovky od společnosti vyrábějící  Kindle pro Amazon

Odstraňování objektů z fotografií ve Photoshopu je obtížný a časově náročný úkol, Adobe však pracuje na funkci "inteligentního vyplňování obrazu", jejíž schopnosti ukazuje oficiální video zveřejněné na YouTube. V ukázce uživatel vybírá strom, který chce odstranit, a zmíněná funkce jej přirozeně nahrazuje oblohou. V další ukázce je funkce použita k rozšíření panoramatické fotografie. Objevit by se mohla již v Creative Suite 5, oficiálně však Adobe zatím nic neslíbilo. Celou ukázku si můžete prohlédnout na YouTube.

Byl pro vás článek přínosný?