Hlavní navigace

Jak tisknout webové stránky v čitelné velikosti

9. 7. 2013

Sdílet

 Autor: © Pavel Ignatov - Fotolia.com
Možná to znáte – kdykoliv chcete vytisknout stránku z internetu, je velikost obrázků a textu tak malá, že je velice těžké rozpoznat, co jste vlastně vytiskli.

Jestliže jsou vytištěné webové stránky příliš malé, je pravděpodobný zádrhel v primárně aktivované možnosti Přizpůsobit stránce, kterou využívá třeba Mozilla Firefox nebo Internet Explorer. Tyto prohlížeče mají tendenci nacpat všechen obsah stránky na jeden papír, což je ovšem na úkor čitelnosti. V nastavení prohlížečů je poměrně jednoduché tento problém vyřešit. Podívejme se, jakým způsobem.

V Internet Exploreru: ve chvíli, kdy si prohlížíte stránku, již chcete tisknout, klikněte na malou ikonku ozubeného kola úplně napravo nahoře. Poté zvolte Tisk > Náhled... Zobrazí se vám tedy náhled stránky, jak by vypadala po vytištění při standardním nastavení. Pravděpodobně nečitelně.

Proto si nahoře nad nahlíženou stránkou všimněte vyskakovacího menu, které je nastavené na Přizpůsobit stránce. Klikněte na něj a vyberte možnost 100%. Nyní byste měli vidět větší text i fotografie. Pokud ne, klikněte opět na vyskakovací menu a procentuální vyjádření velikosti si přizpůsobte obrazu svému.

Ve Firefoxu od Mozilly je nastavení obdobné, akorát se k němu jinak dostává. V tomto případě klikněte úplně vlevo nahoře na menu Firefox > Tisk > Náhled tisku. Zde si v příslušném políčku vyberete měřítko.

Stojí také za zmínku, že faktorem rozměrů výsledné stránky může být nastavení tiskárny. Jestliže stisknete kombinaci kláves Ctrl + P a dále půjdete do menu Vlastnosti u dané tiskárny, můžete zjistit, zda tam není možnost nastavení zoomu nebo přiblížení, která by mohla být nadřazená nastavení prohlížeče.

Některé weby, například ty zpravodajské, také nabízejí verze jednotlivých webových stránek pro tisk, které odstraňují grafiku, reklamy a cokoliv dalšího, co může činit problémy při formátování (a způsobit menší než kýženou velikost tisku).

příloha_ovladnete_sva_data

No a co se týče uživatelů Chrome, ti mají poměrně jednoduchou možnost – pro tento prohlížeč totiž existuje rozšíření Print Friendly, které poskytuje mnohem větší kontrolu nad všemi webovými stránkami, které tisknete.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?