Hlavní navigace

Jak „sosáme“ data na mobilu? Průměrně spotřebujeme měsíčně 4,5 GB

26. 5. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Spotřeba mobilních dat v Česku stále roste, je to ostatně i logické. Podle Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) je průměrná spotřeba dat na mobilech už 4,5 GB za měsíc.

Údaje o spotřebě zveřejnil ČTÚ ve své výroční zprávě za rok za rok 2021 (najdete ji zde v PDF). Vyplývá z ní, že loni o 53% narostl celkový objem přenesených mobilních dat. V absolutním čísle je to 580 PB. Průměrná spotřeba dat na jednu SIM kartu dosáhla hodnoty 4,5 GB, což přestavuje meziroční nárůst o 44 %.

Server Lupa ze zprávy vyčetl, že na konci roku 2021 byl počet aktivních SIM karet necelých 14,8 milionů. Meziročně tak přibylo cca 185 tisíc SIM karet. Zárove%n ale ČTÚ eviduje patrný přechod ze služeb typu pre-paid na služby typu post-paid.

Operátorem s největším tržním podílem byl v roce 2021 opět T-Mobile – necelých 39 %. Na druhém místě je společnost O2 a třetí místo obsadil Vodafone. Kromě tří síťových mobilních operátorů působilo na mobilním trhu také cca 130 virtuálních operátorů, z tohoto počtu jsou společnosti COOP Mobil, Tesco Mobile ČR a O2 Family majetkově propojené se síťovými operátory. 

Byl pro vás článek přínosný?