Hlavní navigace

Jak smazat osobní údaje z Googlu? Firma nabídla novou funkci

3. 5. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Společnost Google příliš nefandí celosvětovému „právu být zapomenut“, jak to prosazuje třeba Evropská unie. Nyní ale firma představila novou funkci, která má usnadnit, abyste z vyhledávání odstranili údaje, které nechcete, aby byly veřejné.

Nová funkce umožňuje požádat požádat společnost Google, aby z výsledků vyhledávání odstranila osobní údaje o vás (nebo o někom, koho zastupujete), jako je telefonní číslo, e-mailová adresa nebo adresa vašeho bydliště. Funkci detailně popsal třeba magazín TechCrunch.

Google podle něj uvádí, že nová funkce může pomoci i obětem takzvaného doxxingu, kdy někdo zveřejní vaše údaje bez vašeho souhlasu. A často se zlým úmyslem.

Požádat o vymazání údajů můžete na této stránce. Pojďme si ale projít, co na ni najdete. Zároveň rovnou říkáme, že si vše musíte detailně projít sami, protože formulář nabízí řadu možností.

Jak odstranit osobní fotky nebo data z Googlu?

Chcete-li požádat o odstranění svých výsledků vyhledávání, musíte Googlu říct, co vlastně chcete smazat (volba Odstranit informace zobrazené ve vyhledávání Google) nebo nebo alespoň zneviditelnit (volba Zabránit zobrazování informací ve vyhledávání Google).

Formulář vás poměrně přehledně vede a vždy se dá vrátit zpět k předchozí možnosti s pomocí symbolu tužky, která je v pravé části tabulky.

Po vybrání jedné či druhé možnosti se formulář vždy dál rozbalí a vy musíte Google říct, kde jste viděli informace, o jejichž vymazání žádáte. Pokud zvolíte možnost, že je chcete odstranit ve vyhledávání i na konkrétních webových stránkách, zeptá se vás Google, zda jste už kontaktovali správce stránek. Následně nabídne případně i přehledný návod, jak to udělat.

Pokud jste správce už kontaktovali, nabídne vám Google možnosti, co vlastně chcete z konkrétních stránek vymazat (například osobní údaje, sexuálně explicitní položky nebo snímky osob mladších 18 let).

Následně byste musíte vyplnit formulář s odpovídajícími informacemi, včetně vašeho celého jména, země bydliště, kontaktní e-mailové adresy a seznamu webových adres vašich osobních informací. Adresu stránek, které podle vás porušují vaše soukromí, získate z adresního řádku prohlížeče. 

Poslední otázka v tomto formuláři se týká toho, zda se vaše osobní údaje týkají doxxingu, na což se společnost Google ptá, zda jsou informace „sdíleny se zlým úmyslem, s výhrůžkami nebo obtěžováním“.

Budete muset uvést všechny webové adresy, na kterých jste informace, které nechcete, aby byly veřejné, našli. To může znamenat jak adresu webové stránky, na které jsou vaše informace, tak i adresy stránky s výsledky vyhledávání Google. Možná budete muset také pořídit a předložit snímky obrazovky výsledků vyhledávání, abyste pomohli společnosti Google přesněji definovat, na co se má zaměřit. Najednou můžete předložit až 1 000 webových adres.

Údaje jsou povinné, Google vás musí „ztotožnit“, potřebuje vědět, kdo o vymazání údajů žádá.

Funkce není stoprocentní, ale i tak pomůže

Funkce není samozřejmě stoprocentní, Google automaticky neodstraní všechny údaje. Ale ztíží ostatním takové údaje o vás najít.

Vyplnění formuláře pro odstranění údajů z vyhledávání také není zárukou, že společnost Google podnikne kroky ve váš prospěch. Společnost Google pro TechCrunch uvedla, že „vyhodnotí veškerý obsah webové stránky, aby se ujistila, že neomezujeme dostupnost dalších široce užitečných informací, například ve zpravodajských článcích“.

příloha_ovladnete_sva_data

V případech, kdy se vaše informace objeví jako součást veřejného záznamu, například soudního spisu nebo vládní webové stránky, Google uvedl, že tyto výsledky vyhledávání neodstraní.

Printscreeny v textu pořídila redakce PCWorld.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pod autorským pojmem „Redakce“ se rozumí společná práce redaktorů serveru PCWorld.cz.