Hlavní navigace

Jak smazat automatické návrhy adres URL v prohlížečích - 1.díl

8. 5. 2019

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Při psaní adresy URL do panelu Adresa internetového prohlížeče se automaticky zobrazují návrhy adres URL, které jste psali někdy dříve. Určitě nebude od věci, když si čas od času uklidíte i v této oblasti a seznam adres URL zde uložený alespoň trochu pročistíte.

Velkou část pracovní doby trávíme (a určitě nejen my) vyhledáváním na Internetu. To mimo jiné znamená, že se postupem času funkce automatického doplňování v panelu Adresa internetového prohlížeče zaplní různými adresami URL (a to i těmi, které jsou napsány chybně), popřípadě adresami URL, které jste navštívili jen jednou a už se k nim pravděpodobně nevrátíte. Pokud jste někdy strávili noc surfováním na Internetu, pak je velmi pravděpodobné, že funkce automatického doplňování vám vyhodí právě takové nežádoucí „kostlivce“.

Smazat všechny automaticky navrhované adresy URL není nic obtížného, nicméně smazání všech navrhovaných adres URL vás ve výsledku možná při příštím surfování na Internetu zbrzdí ještě více než jen několik špatných návrhů mezi spoustou dobrých. Naopak – pokud odstraníte jen ty nechtěné adresy URL, pak vaše příští surfování na Internetu bude daleko efektivnější.

Na následujících řádcích vám proto přinášíme návod, jak odstranit veškeré „smetí“ v  adresách URL navrhovaných v panelu Adresa, a jak naopak ponechat ty užitečné adresy URL. Jednotlivé návody jsou určeny pro internetové prohlížeče Chrome, Firefox, Internet Explorer a Opera.

Chrome

Pokud v internetovém prohlížeči Chrome budete vyhledávat a následně navštěvovat weby věnované jednomu tématu, pak záhy zjistíte, že se vám začnou objevovat nejrůznější návrhy adres URL už při samotném zapsání řetězce google.com.

Zvýraznění nevhodného návrhu adresy URL

Pokud se vám některá z adres URL nebude pozdávat a budete-li chtít odstranit jeden takový návrh, pak postupujte následovně. Začněte psát adresu tak, jak jste zvyklí – v tomto případě řetězec google.com. Jakmile se objeví návrh na automatické doplnění adresy URL, který je pro vás nežádoucí a který tedy chcete smazat, pak na tento návrh adresy URL najeďte pomocí kurzorových šipek klávesnice tak, aby se vám v seznamu návrhů pod panelem Adresa zvýraznil.

Poté použijte klávesovou zkratku Shift+Delete a onen nežádoucí návrh adresy URL zmizí. A máte (alespoň na chvíli) klid!

Nevhodný návrh adresy URL je pryč

příloha_ovladnete_sva_data

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?