Hlavní navigace

Jak si zpříjemnit používání notebooku?

27. 1. 2011

Sdílet

Znemožňují vám pohodlné používání vašeho laptopu hackeři, nízký Wi-Fi signál či neustálý nedostatek baterie? Programy, které vám doporučíme, by vám měly dopomoct ke zpříjemnění práce s vaším přenosným počítačem.

V tomto tématu se pokusíme dát vám stručné informace o tom, jak zvýšit komfort při používání vašeho notebooku. Jak totiž jistě víte, v definici notebooku stojí, že má jeho uživatel okamžitý přístup ke standardním funkcím klasického počítače: práce a zábava vždy po ruce při stálém přístupu k síti.

Bohužel, používání notebooku také přináší celkem nepříjemné problémy, a to zejména v rámci bezpečnosti. Kdykoliv si totiž otevřete laptop a připojíte se k Wi-Fi hotspotu, je zde kvůli hackerskému programu Firesheep velké riziko, že vám bude kupříkladu ukradena vaše identita. Přestaňte se však bát, těchto osm stahovatelných programů vašemu notebooku pomůže ke zvýšení bezpečnosti a zpříjemnění práce.

Zůstaňte v bezpečí

V první řadě se tu proti krádeži identity nabízí add-on pro Firefox, jenž je však limitující v tom, že lze používat jen v tomto prohlížeči a sotva vás varuje, když vám někdo krade data, natož aby vám nabídnul nějaké řešení. Proto by pro uživatele mohl být solidním programem Hotspot Shield, který šifruje stránky, jež navštěvujete, skrze HTTPS protokol. Nicméně se ujistěte, že při instalaci nezaškrtnete, aby aplikace měla možnost měnit defaultní vyhledávací engine.


Samozřejmě si za bezpečnost můžete i zaplatit, jsou zde totiž mnohem kvalitnější a propracovanější aplikace, díky nimž se do vašich informací skutečně nikdo nedostane. Pokud tedy máte kolem 400 Kč ($16), zaplaťte si AlwaysVPN, v jehož rámci získáte rychlost v řádu GB podle toho, kolik peněz hodláte utratit. 80GB bude náročnější uživatele stát kolem 1 000 Kč ($47).

Lepší vyhledávání Wi-Fi

Windows má obecně pouze základní formu vyhledávání a připojování se k bezdrátovému internetu. Jedním z nejlepších aplikací zaměřených na Wi-Fi je Xirrus Wi-Fi Inspector, jenž uživateli zobrazuje radar, na kterém je vidět síla signálu, detailní informace o routeru, o jaký způsob připojení jde (například 802.11n). Dokonce můžete zjistit, jak daleko od připojení fyzicky jste.


Více šťávy

příloha_ovladnete_sva_data

Kromě bezpečnosti a Wi-Fi by vás mohl zajímat program BatteryBar, jenž vám dokáže říct, kolik přesně šťávy ve vašem laptopu zbývá, abyste zbytečně nezačali dělat nějakou důležitou věc. Zobrazuje též celkovou kapacitu baterie, její opotřebování a za jak dlouho se notebook zvládne nabít. Skvělou aplikací je i SugarSync, jež umí synchronizovat několik přístrojů, abyste měli svá data vždy na dosah. Pracuje rovněž jako záloha dat, jelikož zvládne data ukládat na úložiště ve formě cloud. 5GB máte zdarma, za více si však musíte zaplatit. Za 30GB na rok si například musíte schovat 1200 Kč ($50).

Zdroj: PC World

Byl pro vás článek přínosný?