Hlavní navigace

Jak si zabezpečit PC a nezbláznit se z toho - 1. díl

18. 11. 2013

Sdílet

 Autor: © Nikolai Sorokin - Fotolia.com
Dobré digitální zabezpečení nevyhnutelně vyžaduje určité oběti, nicméně jejich velikost je opravdu jen na vás.

Jestliže jste někdo, kdo neopouští svůj offline svět bez hesla o délce 64 znaků, nemá účet na Facebooku a používá sekundární notebook, který nikdy nepřipojuje k síti, neboť obsahuje všechny vaše nejtajnější data, není tento průvodce pro vás.

Jde o průvodce pro lidi praktické. Lidi, kteří vyžadují zdravou míru zabezpečení svých počítačů (možná motivovanou neustále novými odhaleními o americké NSA a jejích sledovacích aktivitách), ale s minimem nepříjemností typu řešení řetězců klíčů pro dvoufaktorové ověření, zapamatování komplikovaných hesel či nastavování šifrování e-mailu. Nemůžeme vám slíbit úplně bezbolestný proces, ovšem ukážeme vám, jak fungovat s poměrně dobrým bezpečnostním nastavením, které zachová co nejvyšší úroveň zabezpečení vašich hesel, e-mailů, pevných disků i citlivých USB flash disků.

Silné heslo je první a nejlepší linií obrany

Dobré zabezpečení počítače i soukromí začínají u silných hesel. Jistě, existují vážné kritiky toho, jak online služby uživatelská hesla využívají, a Apple se možná snaží díky TouchID na iPhonu 5S dostat do mainstreamu biometriku, nicméně prozatím jsou hesla stále tím nejlepším řešením, které máme, abychom nepouštěli ostatní ke svým datům.

Problém s hesly je, že by opravdu měla být náhodná, unikátní a relativně dlouhá, aby měla nějaký smysl. Tady přicházejí na řadu manažery hesel. Tyto programy vám pomohou vygenerovat náhodná hesla, která potom bezpečně ukládají, takže vám stačí zapamatovat si jedno nebo dvě komplikovaná hesla namísto 15 nebo 20.

KeePass a LastPass jsou dobré a navíc bezplatné manažery hesel, které stojí za váš čas. KeePass je populární, protože je open-source, a má několik skvělých funkcí, jako je mlžení případného keyloggingu a zabezpečené poznámky.

KeePass

Tento program však nedisponuje online komponentou pro synchronizaci hesel napříč zařízeními. To znamená, že si musíte sami nastavit cloudovou synchronizaci za pomoci Dropboxu nebo jiného cloudového úložiště. Doporučujeme však využít spíše domácí cloud typu WD MyCloud, neboť jen u domácího úložiště si můžete být (téměř) stoprocentně jisti, že se nikdo nedívá a k citlivým údajům máte přístup jen vy. (Byť jsou synchronizovaná hesla šifrována.) Jestliže se však rozhodnete využít bezplatné cloudové služby od externího poskytovatele, máte v podstatě dvě možnosti: buďto využijete utilitu typu Dropbox Folder Sync nebo knihovnu pluginů KeePassu.

Další dobrou alternativou – a naším favoritem – je LastPass. Stejně jako KeePass, i LastPass nabízí generování hesel a šifrované poznámky, ale navíc dokáže synchronizovat šifrovanou databázi vašich hesel do cloudu, takže k ní můžete přistupovat z více zařízení.

LastPass

LastPass je dostupný jako bezplatný doplněk prohlížeče, ovšem navíc můžete využívat mobilní aplikaci LastPass za 12 USD ročně.

příloha_ovladnete_sva_data

Manažery hesel jsou relativně osobní volbou a budou ve velké míře záviset na vašich vlastních potřebách a také na tom, jakou úroveň důvěry chcete poskytnout komerční společnosti typu LastPass či nováčkovi Dashlane.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?