Hlavní navigace

Jak se zbavit otravného toolbaru Ask.com

11. 11. 2013

Sdílet

Asi to taky znáte – instalujete si aktualizaci Javy, nedáváte pozor, a co se nestane – váš prohlížeč je najednou o jeden toolbar bohatší.

Stalo se to, protože jsem nedával pozor. Java na mém notebooku opět požadovala aktualizaci. A co čert nechtěl, právě v době, kdy jsem měl na práci spoustu jiných věcí. Takže jsem jenom kliknul na Next-Next-Next a přesunul jsem se zpět na důležitější úkoly. A pak jsem si to uvědomil. Nevynechal jsem právě na poslední obrazovce instalátoru něco? Neudělal jsem nějakou chybu, která mě teď bude mrzet?

Jistě, na mém počítači je teď pevně zakořeněn – ten obávaný Ask Toolbar.

S podobným problémem se ale setkalo mnohem více lidí. Ed Bott z webu ZDnet popisuje, jak se Ask.com snaží do systémů uživatelů úskoky protlačit svůj toolbar, a také to, co se děje potom, jako zaplevelení výsledků vyhledávání nebezpečnými reklamami a násilné nahrazení výchozího vyhledávače prohlížeče. Ed Bott takový typ programu nazývá foistware (což by se dalo přeložit jako „nucený software“).

Ask Toolbar

Přirozenou první věcí, která vás napadne, je ta, že se toolbar snažíte odinstalovat. Takže jdete do ovládacích panelů ve Windows a procházíte typickou odinstalační procedurou. Jenže ouha, zbytečně. Ask.com se ani nehne. V průběhu procesu na vás totiž vyskočí zpráva, která začne tvrdit, že chybí klíčový soubor a nemůže být nalezen, a že tedy error.

Ask toolbar se k horní části prohlížeče Chrome přilepil jako klíště a nikam se mu nechce. Vypadá to, že jde o záměrnou strategii, jak odradit běžného, nicméně nebezpečí si uvědomujícího uživatele od snahy o odstranění tohoto šmejdu.

Ask.com je součástí velké rodiny internetových záležitostí vlastněných IAC. Bezpečnostní expert Ben Edelman má materiálu o IAC a jejich slizkých praktikách za léta tolik, že by to vydalo na celou knihu.

Mezi weby vlastněné IAC patří Dictionary.com, který drží rekord za instalaci nejvíce sledovacích cookies najednou – podle Wall Street Journalu více než 200. A – samozřejmě – Dictionary.com je součástí Ask toolbaru.

Poté, co se mi nepovedl pokus o odinstalování, jsem s Ask.com zkusil chvíli žít. Přece jenom tento notebook tak často nepoužívám. Toolbar mimo jiné nemůže být přesunut ani vypnut, takže zakrýval součásti webových stránek a e-mailů – například tlačítko „odeslat“ v Gmailu. Takže jsem ve vyhledávači Ask.com odeslal strohou větu „How do I remove the ask toolbar?“ (Jak odstraním Ask toolbar?) A ve výsledcích se v mžiku objevil odkaz na stažení vlastního odinstalačního nástroje Asku.. A ten konečně fungoval.

Mám dojem, že stejnou otázku dostávají poměrně často.

Další, tentokrát preventivní možností, jak se vyvarovat případné bezděčné instalace Ask toolbaru, je instalace Javy přes web Ninite nebo software Secunia PSI.

Ask Toolbar není jediným foistwarem, kterého se uživatelé dočkají díky neúprosným aktualizacím Javy. Něco podobného se stalo na mém stolním počítači – díky Javě jsem ho měl zaplevelený bezděky nainstalovaným softwarem McAfee Security Scan Plus. Přestože tento nástroj tvrdí, že udrží váš počítač v bezpečí, jeho pouhá přítomnost vás udržuje v neustálém strachu z malwaru a další internetové špíny, takže si raději koupíte produkty od McAfee, abyste měli pokoj.

příloha_ovladnete_sva_data

McAfee jsem se zřekl před téměř desíti lety, neboť jsem byl unaven jeho softwarem, který měl nemalý vliv na běh systému, a až nestoudnou propagací ostatních (placených) produktů stejné firmy. Vidím, že se nic nezměnilo. Naštěstí byla odinstalace rychlá a bezbolestná.

Za vše může firma Oracle, která vlastní Javu a opravdu nemá zapotřebí tahat lidem do počítače tyhle šmejdy. Takže jsem napsal zprávu Larrymu Ellisonovi, šéfovi firmy:

Milý Larry,
Oracle mělo minulý rok zisk 11 miliard dolarů. Myslím, že si můžete dovolit zabezpečit aktualizaci Javy, aniž byste přitom krmili uživatele tímto sneakwarem.
S úctou,

Dan Tynan (TY4NS)

Zatím neodepsal. Pokud odepíše, dáme vám vědět.

Zdroj: ITworld.com, překlad Pavel Kreuziger

Byl pro vás článek přínosný?