Hlavní navigace

Jak se vyznat v základních hardwarových parametrech notebooku

7. 4. 2012

Sdílet

 Autor: © Robert Kneschke - Fotolia.com
S velkou pravděpodobností jste zrovna vy majitelem notebooku nebo o jeho koupi v současné době uvažujete. Vyznáte se však v tom, co takový notebook ukrývá (či by měl ukrývat) uvnitř?

Ve spolupráci se společností Dell vám přinášíme malý přehled toho, co váš mobilní počítač může ukrývat a co vyžadovat v případě, že se poohlížíte po novém.

Nejprve se podíváme na obrazovku. Ta se velikostně pohybuje od nějakých 11 palců (menší jsou označovány spíše jako netbooky) až do nějakých 18 palců, což využijí především grafici a filmoví nadšenci. Notebooky od 15 palců výše se už nedají příliš označovat jako mobilní. Daleko důležitějším údajem než velikost v palcích (palec je asi 2,5 cm) je rozlišení v pixelech – čím vyšší, tím hladší a kvalitnější obraz.


Dalším důležitým „orgánem“ notebooku je procesor. Procesor je v podstatě mozkem – řídí výpočetní úlohy. Naprostá většina procesorů je dnes z produkce Intelu, najdeme však i procesory od AMD. Intel odstupňoval své procesory podle výkonnosti, nazývá je Core i3, i5 a i7. Modely řady i3 vám budou stačit na běžné kancelářské práce, po i7 se poohlížejte v případě, že byste svůj notebook rádi využili i pro hraní her nebo náročnější grafické aplikace.

Procesor však není z hlediska výkonu a rychlosti jediným určujícím faktorem. Tím dalším je operační paměť, která krátkodobě ukládá data, jež jsou právě používána. Paměť je uváděna v GB a opět platí, že čím vyšší číslo, tím rychlejší počítač. Pro kancelářské aplikace si vystačíte s 2 GB, hry samozřejmě vyžadují pro plynulý běh o něco více.

Na pevný disk jsou na rozdíl od operační paměti data ukládána permanentně. Velikost se opět uvádí v GB nebo TB, standardem je 500 GB, pro vyšší objem dat se hodí 1 TB (neboli 1024 GB) a více. Pro vyšší rychlost si sežeňte SSD disk, který neobsahuje žádné plotny, díky čemuž je také tišší. SSD disky jsou ale poměrně drahé a v rozumné relaci seženete úložiště do velikosti 64 nebo 128 GB, takže se vám pak vyplatí na méně často přistupovaná data přikoupit ještě velkokapacitní externí HDD disk.

příloha_ovladnete_sva_data


Grafické karty, jež zpracovávají obrazová data, se základně dělí na integrované (do procesoru) a dedikované neboli samostatné. U dedikované karty počítejte s o něco vyšší spotřebou, na druhou stranu pro běh většiny nových her je nezbytná.

Dalším příslušenstvím (tentokrát volitelným) může být HDMI výstup pro připojení k externímu Full HD monitoru nebo chytré televizi, 3G modul pro datové připojení k síti na cestách, podsvícená klávesnice pro snazší použití notebooku potmě a optická mechanika, která se ale pro vyšší mobilitu často vynechává a nahrazuje se externí alternativou. Pro běžnou práci chtějte DVD mechaniku s vypalovačkou, pro přehrávání filmů ve vyšší kvalitě požadujte Blu-Ray mechaniku.

Byl pro vás článek přínosný?