Hlavní navigace

Jak se vyvarovat běžných chyb při stavbě PC - 2. díl

18. 12. 2013

Sdílet

 Autor: pcworld.com
Jen máloco dokáže člověka tak nadchnout jako stavba vlastního počítače. Tvorba plně funkčního stroje z jednotlivých částí je určena pro lidi kreativní a alespoň průměrně technicky zdatné.

Předchozí díl

Další běžnou chybou je zapomínání na všechnu tu „malou doplňkovou výbavu“. Určitě kupte všechnu dodatečnou kabeláž, kterou při stavbě můžete potřebovat, jako jsou SATA kabely pro připojení pevných disků a grafické karty k základní desce. (Nejprve však zkontrolujte, které kabely jsou již součástí balení desky. Kupte si tubu kvalitní teplovodivé pasty – kupříkladu Antec nebo Arctic Silver – jestliže plánujete nainstalovat externí chladič procesoru, protože tuby na jedno použití, které bývají součástí balení mnoha takových chladičů, jsou často mdlé kvality a v omezeném množství, což by mohl být problém, pokud při montáži chladiče uděláte chybu a musíte začít znovu.

Mimochodem, nezapomeňte do výpočtů zahrnout pevný disk.

Nakonec zkontrolujte rozměry veškeré výbavy, abyste měli jistotu, že se všechny komponenty bez problémů vejdou do vybrané skříně. Nadstandardní chladiče a nejlepší grafické karty zaberou více místa, než byste si zpočátku tipovali, a dokonce i grafiky střední třídy mají občas problém vměstnat se do některých kompaktních beden.

Než začnete stavět

Při vybalování všech komponent z krabic neztraťte z očí ani jeden z toho ohromného množství šroubů a kabelů, jež jsou k nim přibaleny. Stavba PC zahrnuje mnoho miniaturních šroubků, které ale nejsou vždy stejné. Proto si při stavbě udržujte pořádek a alespoň základní míru organizace.

Šroub

Cloud24

Většina samotného procesu budování počítače je relativně intuitivní, zejména pokud jste si přečetli manuály. U desetitisícové investice je zkrátka nutné držet se instrukcí pro instalaci, a to i když jste kutil-veterán a víte, co děláte. Stavba počítače je z určitého úhlu pohledu spletitý a metodický proces, a vynechání důležitého kroku v počátcích tohoto procesu může vést k nutnosti pozdějšího opětovného rozmontování stroje.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?