Hlavní navigace

Jak se navždy zbavit rozhraní Metro ve Windows 8 - 2. díl

4. 3. 2013

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Ve druhém díle našeho návodu se podíváme, jak změnit výchozí programy a nahradit možnosti vyhledávání a nabídku Start.

1. díl - Příprava

 

Šidíme výchozí programy

Výchozí programy Windows 8

Dalším krokem je nastavení nových programů jako standardních pro otevírání připojených typů souborů – což zabrání systému v tom, aby soubory otevíral v moderních aplikacích, které jsou součástí systému. Mnohé programy, když je spustíte poprvé, se vás samy dotážou, zda je chcete nastavit jako výchozí programy – samozřejmě označte, že souhlasíte!

Nyní hledejte buďto Výchozí programy na obrazovce Start moderního rozhraní (ještě stále jsme se jej nezbavili!) nebo vyberete Ovládací panely > Programy > Výchozí programy > Nastavit výchozí programy. (Proto jsme si taky v předchozím kroku připnuli ikonu ovládacích panelů k Hlavnímu panelu.) Následně se dostanete k seznamu všech programů nainstalovaných na vašem počítači. Klikněte postupně na každý z vašich nových desktopových programů a nastavte je jako výchozí volbou pro spouštění příslušných typů souborů. Pokud jste si nenainstalovali VLC, nastavte jako výchozí program pro audio a video soubory Windows Media Player. V opačném případě budete při každé snaze o spuštění multimediálního souboru vyhozeni v moderním rozhraní.

Nahrazujeme vyhledávání a tlačítko Start

Tady to začíná být zajímavé. Jenom dotaz – jak moc nenávidíte moderní rozhraní Windowss 8? Dobře si to rozmyslete. Vaše odpověď totiž bude určovat rozdíl v nastavení prozkoumávání vašich aplikací a ve vyhledávání v rámci systému.

Jestli máte k novému vzhledu operačního systému od Microsoftu opravdu nefalšovaný odpor, nejspíše budete hledat program, který do plochy ve Windows 8 vrátí tradiční tlačítko Start. Potom se kvůli hledání konkrétního softwaru nebo programů (které dosud nemáte připnuty k Hlavnímu panelu, případně nejsou-li umístěny přímo na ploše) nebudete už nikdy muset vracet na obrazovku Start Windows 8. Skvělými možnostmi pro návrat k prostředí Windows 7 jsou programy Start8 a Classic Shell – oba navíc nabízí možnost bootování přímo na desktop. Dvě mouchy jednou ranou.

Po měsících používání Windows 8 – jak s tlačítkem Start, tak bez něj – doporučujeme, abyste v tomto ojedinělém případě vaše pochybnosti ohledně moderního rozhraní hodili za hlavu. Windows 8 má totiž skvělé vyhledávací schopnosti – nám se tedy líbí mnohem více než staré usedlé tlačítko Start.

Windows 8 All Apps

Kvůli tomu však ještě nemusíte plavat v živých dlaždicích. Namísto toho si vytvořte zkratku na plochu, která vás katapultuje přímo na obrazovku Modern All Apps (tedy na tu obrazovku, na níž naleznete vyhledávací políčko a seznam všech nainstalovaných aplikací v moderním rozhraní a které mimochodem říkáme „naše nové a efektivnější menu Start“).

Postup pro umísťování tohoto zástupce je poněkud komplikovanější, takže si to zkusíme usnadnit. Klikněte pravým tlačítkem na vaši plochu a vyberte možnost Nový > Zástupce. Do políčka Umístění vložte následující text (a poté klikněte na Další):

%windir%\explorer.exe shell:::{2559a1f8-21d7-11d4-bdaf-00c04f60b9f0}

Poté zástupce pojmenujte – například Všechny aplikace – a klikněte na Dokončit. Poté se na vaší ploše objeví zkratka ke všem aplikacím, kterou můžete v případě potřeby připnout i k Hlavnímu panelu.

 

příloha_ovladnete_sva_data

Příště seriál uzavřeme návodem, jak nabootovat systém přímo na plochu a jak v desktopovém prostředí nastavit vypínání.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?