Hlavní navigace

Jak rychle uvolnit místo na smartphonu s Androidem? - 7.díl

9. 10. 2018

Sdílet

 Autor: (c) goodluz - Fotolia.com
Zbavte se jednou provždy a jedním klepnutím uložených souborů aplikací, vyčistěte si složku se staženými soubory, smažte nepotřebné mapy offline, zbavte se stažené hudby a veškerého dalšího zbytečného balastu.

Předcházející díl

 

Jen málo věcí je v životě tak frustrujících jako skutečnost, že vaše mobilní zařízení najednou odmítá nainstalovat aktualizace aplikací kvůli nedostatku místa. Na rozdíl od jiných životních situací se však jedná o problém, který se naštěstí dá snadno vyřešit. Stovky megabajtů či dokonce gigabajty místa se dají poměrně rychle uvolnit smazáním nepotřebných stažených souborů, vyhozením nepotřebných dokumentů a map offline, vyčištěním vyrovnávací paměti cache a odstraněním nepotřebných souborů hudby a videa. A pokud by vám námi představené tipy nepomohly, pak jako poslední řešení zvažte, zda by nebylo načase pořídit si nějaký nový telefon s operačním systémem Android.

7. Použijte nástroje pro sledování úložiště v operačním systému Android Oreo

Patříte-li mezi ty šťastnější uživatele, kteří vlastní smartphone, jehož operační systém byl aktualizován na verzi operačního systému Android Oreo, pak vězte, že firma Google do tohoto operačního systému integrovala několik skvělých nástrojů pro sledování a správu limitů pro kapacitu úložiště. Přesuňte se do aplikace Nastavení a zde klepněte na záložku Úložiště. Zde najdete velmi šikovný přehled všeho, co na vašem mobilním telefonu zabírá nějaké místo, jako tomu bylo i v operačním systému Android Nougat. V operačním systému Android Oreo máte nad svými soubory větší kontrolu. Klepněte na libovolnou sekci a záhy uvidíte seznam všech souvisejících aplikací včetně údaje o množství místa, které obsahují. Když klepnete na aplikaci, zjistíte, že máte prostřednictvím tlačítka Vymazat data možnost vše vymazat. Uvědomte si ovšem, že dojde ke smazání úplně všech souborů včetně těch, které se vám v aplikaci mohou hodit (např. nápověda).

Správce úložiště v operačním systému Android Oreo vám umožní zobrazit, co všechno přesně zabírá ve vašem smartphonu jeho cenné místo.

V hlavní obrazovce správce úložiště operačního systému Android Oreo najdete cela nové tlačítko Uvolnit místo. Když na něj klepněte, zobrazí se vám seznam všech vašich stažených souborů a málo používaných souborů, a to včetně možnosti odstranit všechny fotografie a videa, která již byla zálohována do cloudu. Jedná se v podstatě sice jen o zástupce, ale na tomto místě se hodí.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?