Hlavní navigace

Jak přizpůsobit PC pro rodinu a známé - 2. díl

27. 6. 2013

Sdílet

 Autor: (c) Pink Shot - Fotolia.com
Ve druhém dílu seriálu si řekneme, jak udržet vše aktualizované a jak své babičce zjednodušit práci.

Předchozí díl

Udržujte krok s dobou

Antivirus ale není jedinou věcí, kterou byste měli udržovat aktualizovanou.

Zajistěte, aby všechny záležitosti od Microsoftu na počítači byly vždy aktuální. Dosáhnete toho tím, že umožníte automatické aktualizace Windows. Běžte do Ovládacích panelů > Systém a zabezpečení > Windows Update > Zapnout nebo vypnout automatické aktualizace a zde zvolte možnost Instalovat aktualizace automaticky (doporučeno).

Ale co s věcmi, které nejsou od Microsoftu? Zachrání vás Secunia PSI. Tento program hlídá všechny programy na vašem počítači, hledá jejich aktualizace a automaticky je instaluje, je-li to možné. Jestliže to z nějakého důvodu možné není, vyzve vás Secunia PSI, abyste aktualizovali manuálně a poskytne vám odkaz na příslušný web.

Skoro stejně důležité je udržovat aktuální i zálohy. Aktualizace fungují nejlépe, když jsou automatizované a vaše babička se nemusí proklikávat anglicky psanými průvodci. Jestliže už ale umí přesunovat soubory, což byste ji případně mohli jednoduše doučit, doporučujeme zálohu na externí disk. Časem se může babička intuitivně přiučit i cloudu.

Zjednodušte plochu i vše ostatní

Jakmile babiččin počítač zabezpečíte a aktualizujete, měli byste se snažit co nejvíce zjednodušit jeho uživatelské rozhraní. Začněte s instalací všech doplňků prohlížeče, které by babička mohla potřebovat – začněte Flashem a Javou a pokračujte dle vlastního uvážení nebo babiččiných instrukcí.

Dále se babičky zeptejte, jaké programy používá, a potom tyto programy umístěte viditelně na plochu. Máte přitom dvě možnosti, přičemž obě lze aktivovat kliknutím pravým tlačítkem na daný program: (1) vložte zástupce na plochu (Odeslat > Plocha) nebo (2) přesuňte program na hlavní panel (Připnout na hlavní panel). Odesílání na plochu se bude hodit i tehdy, když by babička měla ráda po ruce všechny nejpoužívanější složky.

Jestliže babička preferuje Windows 8, můžete jí programy připnout na obrazovku Start moderního uživatelského rozhraní. Některé – ne však všechny – aplikace mají možnost Připnout na Start (po kliknutí pravým tlačítkem). Jestliže objevíte takovou, která tuto možnost nenabízí, klikněte pravým tlačítkem do prostoru a v panelu možností, který se objeví u spodní hrany stránky, klikněte na Všechny aplikace. Zde můžete kliknout pravým tlačítkem na jakoukoliv aplikaci, a v nižším panelu možností kliknout na Připnout na Start.

Když už mluvíme o Widnows 8, měli byste určitě zvážit instalaci náhrady tlačítka Start, jestliže se babička nerada přizpůsobuje změnám, ale její nový notebook koupený na internetu „neočekávaně“ přišel s „osmičkami“ na palubě. Bezplatná alternativa je Classic Shell, elegantním řešením je Start8 za pět dolarů.

příloha_ovladnete_sva_data

Obě tato řešení obsahují klasické a dobře známé možnosti vypnutí počítače menu Start, které jsou jinak ve Windows 8 pohřbeny někde uvnitř Šému.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?