Hlavní navigace

Jak používat fonty nejen v Office - 1.díl

30. 8. 2018

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Stahujte, instalujte a spravujte si svou sbírku fontů – jednoduše!

Možná se vám to ani nezdá, ale v současnosti máme všichni přístup k takovému množství fontů, jako nikdy dříve. A navíc tolik je jich úplně zdarma! Fonty (písma) stejně jako obrázky vám přitom mohou pomoci zkvalitnit nebo také naopak totálně pokazit vaši prezentaci vytvořenou v programu MS PowerPoint, vhodný font vám pomůže lépe prodat vaši knihu, vydaný časopis či noviny (anebo naopak – špatným fontem je vše dílo odsouzeno navěky k odložení do šuplíku). To samé platí konečně i o reklamě – reklama s poutavým fontem upoutá budoucí zákazníky určitě více. Na následujících řádcích se podíváme pod pokličku právě fontům, takže budete připraveni si vhodné fonty nejen stáhnout, ale i použít ve svých vlastních projektech.

Co jsou to vlastně fonty?

Pod pojmem fonty se označují úplné sady znaků, tj. písmen, číslic a symbolů/ikonek se stejným stylem (provedením či vzhledem). Takový styl se často označuje anglickým výrazem typeface. Takovým stylem (neboli typeface) je například Arial. Naproti tomu Arial Bold, Italic, Narrow, Extended (Wide), Black apod. jsou fonty, popřípadě dohromady tvoří rodinu fontů (Font Family).

Každý styl písma, popřípadě font patří do jedné z následujících pěti skupin:

  • Patkové (Serif) – sem patří například fonty, popř. rodiny fontů Times Roman, Bookman Old Style, Cambria, Garamond atd.
  • Bezpatkové (Sans Serif) – tyto fonty neobsahují ony drobné patky na začátku a konci znaku. Sem patří fonty, popř. rodiny fontů Arial, Helvetica, Humanistic, Calibri atd.
  • Psací písma (Script) – sem patří například styly kaligrafického písma, Black Letter. Zapf Chancery, English Adagio atd.
  • Ozdobná písma (Cosmic, Kids, Keyboards, Palette atd.)
  • Obrázková písma, kde jsou jednotlivé znaky představovány obrázky, jejichž velikost se udává v bodech (1/72 palce), pixelech nebo milimetrech. Patří sem například fonty Wing Dings, Bullets, Ornaments, Holiday-Fonts atd.
  • Ještě se rozlišuje šestá skupina tzv. ručně psaných písem (handwriting), která se objevila v okamžiku, kdy se světlo světa spatřil software pro vytváření fontů. Tyto styly písma lze zařadit do některé z předchozích skupin, samozřejmě pokud se skutečně o písma „psaná ručně“.

A ještě několik doplnění týkajících se fontů:

  • V současnosti se rozlišují tři typy fontů kompatibilní počítači PC, Mac a ostatními příbuznými zařízeními. Jedná se o fonty typu OpenType (OTF), PostScript (PS) a TrueType (TTF).
  • U psacích, ozdobných a ručně psaných písem často chybí číslice a speciální znaky, jako je například znak zavináče (@), ampersandu (&), znak libry nebo mřížky (#). Pokud tedy chcete psát čísla, musíte si vybrat takový styl (typeface), který je obsahuje. Navíc některé speciální fonty mohou obsahovat například pouze velká písmena.

Různé sady obrázkových písem

 

příloha_ovladnete_sva_data

Pokračování

 

Byl pro vás článek přínosný?