Hlavní navigace

Jak používat Chocolatey, pomocníka pro instalaci aplikací - 4.díl

13. 10. 2014

Sdílet

 Autor: (c) vege - Fotolia.com
Jak by se vám líbilo, kdyby za vás veškerou tu monotónní práci s instalací, aktualizací či odebíráním aplikací v počítači udělal někdo jiný? Představujeme pomocníka, který tyto činnosti perfektně zvládá.

Převážná většina uživatelů nevěnuje příliš pozornosti způsobu, jakým se do jejich počítačů instalují nejrůznější aplikace. Není ani divu, když jsou po léta doslova „trénováni“ k tomu, aby vyhledali internetovou stránku, z ní si stáhli soubor EXE či MSI a poté v průvodci instalací klepali na tlačítka Další a Dokončit.

Tento případ instalací aplikací je sice velmi jednoduchý, ale někdy dost časově náročný, protože vyžaduje vaši přítomnost.

Chceme vám proto v tomto seriálu představit velmi slibný projekt s názvem Chocolatey, který instalaci aplikací na počítač usnadňuje, protože vám umožní provést jejich instalaci, aniž byste museli procházet nespočetným množstvím oken.

 

Předchozí díl

 

Instalace více programů

V rámci jedné relace Chocolatey se dá více programů nainstalovat dvěma způsoby. První způsob spočívá v tom, že na příkazový řádek zadáte více argumentů. Pokud například chcete instalovat VLC, GIMP a Firefox, pak napište příkaz:

Cinst vlc gimp Firefox

Pokud ale chcete instalovat opravdu hodně programů v jedné dávce, pak bude lepší, když si vytvoříte dokument XML, kterému dáte příponu.config a který naformátujete podle následujícího vzoru:

Kód

Tato základní struktura dokumentu může obsahovat libovolné množství aplikací a navíc v tomto dokumentu můžete použít i alternativní zdroje instalačních souborů, než které doporučuje komunita Chocolatey. Podrobnější návod pro vytváření souboru pro několikanásobnou instalaci programů najdete na webu developerFusion.

Odinstalování a aktualizace

Aktualizace instalovaných programů je přes Chocolatey také velmi jednoduchá. Stačí, když do příkazového řádku v režimu správce zadáte příkaz cup [název programu]. Například aktualizaci programu DosBox provedete příkazem:

příloha_ovladnete_sva_data

cup dosbox

Příkazem cup all můžete aktualizovat všechny nainstalované programy. Pokud váš balíček používá jiný zdroj než ten, který je uveden v balíčkovacím vláknu Chocolatey, pak můžete napsat:

cup [název balíčku] –source [source URL]

Odinstalování balíčku se provádí poněkud jinak. Pokud bychom použili předchozí příkaz, odinstalování programu DosBox se provede příkazem:

choco uninstall dosbox

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?