Hlavní navigace

Jak pomocí schránky ve Windows 10 zkopírovat více položek?

18. 10. 2021

Sdílet

 Autor: Microsoft
Schránka ve Windows 10 umožňuje přenesení více než pouze jedné kopírované položky. Slouží k tomu historie schránky. Jak ji používat?

Schránku ve Windows používá každý z nás prakticky denně. Kdykoliv zkopírujete text či obrázek prostřednictvím kombinace kláves „Ctrl+C“, dojde k jeho uložení do chránky Windows, odkud lze zkopírovaný obsah vložit do libovolné aplikace pomocí kombinace kláves „Ctrl+V“. Nevýhodou tohoto řešení je ovšem skutečnost, že prostřednictvím schránky lze vkládat pouze naposledy zkopírovaný obsah.

Potřebujete-li však pracovat s více zkopírovanými položkami současně, pak je řešením Historie schránky, která umožní zkopírování libovolného množství obsahu do systémové schránky prostřednictvím kombinace kláves „Ctrl+C“ a jeho následné vložení do zvolené aplikace pomocí kombinace kláves "Win+V.

Aktivace funkce Historie schránky

Historie schránky je však ve výchozím nastavení Windows vypnutá a je nutné ji nejdříve aktivovat. Jak na to?

1) Aktivace Historie schránky je dostupná v Nastavení operačního systému Windows, do kterého lze přejít přes ikonu v menu Start, případně stiskněte kombinaci kláves „Win+I“.

Heslo Wi-Fi

2) V nastavení zvolte položku Systém.

Historie schránky

3) V zobrazeném okně odrolujte v levém menu dolů a zvolte položku Schránka.

Historie schránky

4) Následně aktivujte funkci Historie schránky prostřednictvím přepínače.

Historie schránky

V nastavení schránky můžete dále synchronizovat obsah schránky napříč zařízeními, ke kterým jste přihlášení prostřednictvím svého účtu. A také lze najednou vymazat všechny položky, které máte vložené ve schránce.

skoleni

Vkládání položek ze schránky

Od okamžiku aktivace funkce Historie schránky je veškerý obsah zkopírovaný pomocí kombinace kláves „Ctrl+Cuchován ve schránce pro další použití. Chcete-li jednotlivé zkopírované položky vkládat, pak stiskněte kombinaci kláves „Win+V“. Zobrazí se vám okno se všemi vykopírovanými položkami, z nichž můžete vybírat.

Historie schránky

Položky jsou v historii schránky uchovávány po dobu dvou dnů. Chcete-li v historii zachovat nějakou položku déle, můžete ji připnout. Pokud ji naopak v historii již zachovat nechcete, můžete ji odstranit. Případně můžete odstranit všechny uložené položky. Slouží k tomu ikonka se třemi tečkami, která je zobrazena v pravém horním rohu každé položky.

Historie schránky