Hlavní navigace

Velký návod, jak pomocí Midjourney vygenerovat obrázek dle libovolného zadání

12. 5. 2023

Sdílet

Midjourney je známý online nástroj pro generování obrázků, využívající pokročilou umělou inteligenci. Jak vytvořit obrázek přesně podle vašeho zadání? Ukážeme si to v přehledném návodu.

Umělá inteligence je fenoménem současné doby. Prakticky neustále se zvyšují její schopnosti a služby založené na principu AI a neuronových sítí tak postupně svým uživatelům přinášejí stále dokonalejší výstupy na zadané podněty. To je také případ služby Midjourney, kterou si představíme a názorně si ukážeme, jak pracuje.

Jak začít používat Midjourney

Na webové stránce projektu, která se nachází na adrese midjourney.com, klikněte v dolní části okna na tlačítko „Join the beta“.

Midjourney

Následně dojde k přesměrování na stránky diskusní služby Discord, jejímž prostřednictvím se s Midjourney textově komunikuje. Zde je nutné vytvoření nového uživatelského účtu s uvedením vaší přezdívky, případně přihlášení ke stávajícímu účtu. Při vytváření účtu na Discordu budete vyzváni k ověření vaší identity prostřednictvím e-mailu a k ověření, že nejste robot.

Midjourney

Po úspěšné registraci a přihlášení do vašeho účtu na Discordu naleznete ikonu Midjourney v levém menu.

Midjourney

Jdeme generovat obrázky

V levém sloupci okna jsou zobrazeny jednotlivé kanály, jejichž obsah můžete prozkoumat. Chcete-li začít s přípravou vlastních výtvorů, pak zvolte některý z kanálů nazvaných „newbies“. Kanály s tímto názvem jsou určeny pro pokusnou tvorbu těch, kteří s Midjourney začínají. V rámci konkrétního kanálu uvidíte jak tvorbu ostatních, tak i další uživatelé uvidí vaši činnost.

Midjourney

Chcete-li začít s tvorbou obrázku, pak do spodního textového řádku zapište „/imagine“ a své zadání potvrďte tabulátorem, případně vyberte „prompt“ z nabídky. Následně do pole za hodnotou „prompt“ zapište vaše zadání ohledně požadovaného obsahu vygenerovaného obrázku. Poté vše potvrďte stisknutím klávesy Enter.

Následně se Midjourney pustí do práce a začne generovat čtyři náhledy obrázků dle vašeho zadání. Finální obrázek je umístěn na konec konverzace v rámci příslušného kanálu.

Midjourney

Po vygenerování obrázků si je můžete prohlédnout v plné velikosti a můžete si je také uložit. Pod vygenerovanými náhledy se nachází tlačítka s nápisy „U1 – U4“ a „V1 – V4“. Použitím těchto tlačítek označených písmenem „U“ dojde k převzorkování obrázku a vygenerování jeho větší verze s přidáním dalších podrobností. Použitím tlačítka „V“ pak dojde k vytvoření drobné variace vybraného obrázku. Tím je vygenerována nová mřížka obrázku podobná celkovému stylu a kompozici vybraného zdrojového obrázku.

Nově je v Midjourney funkce Remaster, která se vám zobrazí po vytvoření jednoho konkrétního obrazu. Pokud Remaster využijete, program vám nabídne čtyři nové verze, které vytvoří podle sebe. Především u obrázků, které byly vytvořeny staršími verzemi Midjourney, byste měli vidět výrazný rozdíl.

Parametry, které mění způsob generování

Své zadání můžete poměrně bohatě doplnit i dalšími parametry, kterými ovlivníte podobu výsledného obrázku. Parametry se zapisují na konec vašeho zadání a lze je libovolně kombinovat. Chcete-li například používat nejnovější pátou verzi algoritmu Midjourney, pak za prompt k vašemu příkazu doplňte parametr „–v 5“.  Pokud budete chtít vytvořit snímek ve formátu 16:9, pak připojte parametr „–ar 16:9“. Nepřejete-li si v obrázku zobrazovat rostliny, můžete je potlačit pomocí parametru „–no plants“.


Generátory obrázků, které využívají umělou inteligenci, jsou čím dál lepší. Jejich výtvory berou dech, protože jsou často k nerozpoznání od fotografií, které vytvořil člověk. Poznáte, co je umělé a co ne? Zkuste si náš kvíz.


Zajímavý je také parametr „–tile“, zajišťující tvorbu obrázků, které je možné použít formou opakujících se dlaždic k vytvoření bezešvých vzorů. Dostupných parametrů je celá řada, jejich přehled si můžete prohlédnout v sezamu, který je zveřejněný přímo na stránkách Midjourney.

Zakázaná slova

V aplikaci jsou ale také některá slova zakázaná. Tvůrci Midjourney vysvětlují na svém blogu vysvětlují, že se musíte vyhnout obratům související třeba s nahotou, násilím nebo takové, které by mohly být považované za rasistické nebo homofóbní.

příloha_ovladnete_sva_data

„Vyhněte se prosím vytváření vizuálně šokujícího nebo znepokojivého obsahu. Některé textové vstupy zablokujeme automaticky,“ píše se v pokynech pro komunitu, která Midjourney využívá.

Kolegové z Lupy otestovali, co se stane, když Midjourney požádáte o obrázky ve stylu známých fotografů. Podívejte se v galerii:

Byl pro vás článek přínosný?