Hlavní navigace

Jak omezit množství dat při tetheringu - 3.díl

6. 3. 2015

Sdílet

 Autor: © Péter Mács - Fotolia.com
Připojení k internetu přes mobil má přes své neoddiskutovatelné výhody bohužel tu nevýhodu, že je zpravidla účtováno podle množství přenesených dat. Nastavte si svůj počítač tak, aby vám váš datový limit vydržel co možná nejdéle!

Připojení k internetu přes mobil je dostupné kdykoliv a je k dispozici všude, kde je dostatečně silný signál vašeho mobilního operátora. Mezi největší jeho nevýhody patří mimo jiné i to, že se platí na základě množství přenesených dat. Vzhledem k tomu, jak jsou dnešní aplikace hladové po datech, se snadno může stát, že se vám váš datový limit vyčerpá dříve, než se nadějete. Následující tipy vám pomohou efektivně využívat internetová připojení účtovaná podle množství přenášených dat.

 

Předcházející díl

Zvolte si vhodný internetový prohlížeč

Při používání tetheringu se doporučuje používat následující dva internetové prohlížeče: Chrome a Opera. Ty totiž dokážou při připojení k síti minimalizovat přenos dat.

Internetový prohlížeč od firmy Google dokáže minimalizovat množství přenášených dat tím, že nebude do internetových stránek načítat obrázky a všechny zásuvné moduly bude spouštět pouze na vaše klepnutí (ostatně se jedná o možnost, kterou zřejmě stejně budete chtít mít zapnutou trvale, abyste na internetu surfovali co možná nejbezpečněji). Opera zase má integrovánu zdarma dostupnou funkci Off-road, která automaticky komprimuje data na straně serveru. Tato komprese probíhá ještě předtím, než se data doručí do internetového prohlížeče, čímž se snižuje množství přenesených dat. Pojďme se podívat na to, jak se tyto funkce používají.

Chrome

V obou případech začneme klepnutím na ikonku hamburgeru v pravém horním rohu prohlížeče. Z nabídky, která se vzápětí objeví, vyberte položku Nastavení.

Zákaz načítání obrázků: Klepněte na odkaz Zobrazit rozšířená nastavení a v sekci Ochrana soukromí stiskněte tlačítko Nastavení obsahu. V sekci Obrázky pak vyberte položku Nezobrazovat žádné obrázky.

Spuštění zásuvných modulů na klepnutí: Klepněte na odkaz Zobrazit rozšířená nastavení a v sekci Ochrana soukromí stiskněte tlačítko Nastavení obsahu. V sekci Pluginy pak vyberte položku Spustit klepnutím.

Chrome

Opera

Chcete-li v internetovém prohlížeči Opera zapnout režim Off-road, pak v levém horním rohu okna klepněte na tlačítko pro zobrazení hlavní nabídky a z rozevíracího seznamu vyberte položku Režim Off-road.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?