Hlavní navigace

Jak ochránit PC před phishingem a podobnými pastmi - 3. díl

9. 10. 2013

Sdílet

 Autor: © lznogood - Fotolia.com
Třetí díl našeho seriálu se týká pastí v podobě falešných oznámení o aktualizacích programů či o chybách systému nebo některé z nainstalovaných aplikací.

Předchozí díl

Falešná oznámení o aktualizacích nebo chybách

Chrome fake alert

Pravděpodobně si již jste vědomi adwaru, škodlivé formy malwaru, která vás zahrnuje záplavou reklam či hrozivých zpráv, které slibují, že zmizí, když zaplatíte. Takové nepříjemnosti můžete vyhubit antivirovými nástroji, to se vám ovšem často nepovede u podobného náporu útočníků, kteří se vás snaží přemluvit k instalaci malwaru při surfování na webu.

Úskočné stránky a vyskakovací okna se mohou tvářit jako požadavky o povolení aktualizace prohlížeče nebo jako tvrzení, že si musíte stáhnout nejnovější verzi softwaru, abyste mohli spustit nějaký prvek na stránce. Kliknutí na jakékoliv tlačítko – často dokonce i tlačítko Ignorovat nebo Zrušit – poskytne útočníkovi oprávnění spouštět na vašem počítači škodlivý kód, případně vás přivede na falešnou stránku pro stažení malwaru, který se tváří jako Flash nebo QuickTime či jakýkoliv jiný software, který je třeba pravidelně aktualizovat. A máte problém.

Chrome fake update

příloha_ovladnete_sva_data

Obejití těchto nášlapných min je poměrně jednoduché. Jestliže vás nějaká stránka vyzve k aktualizaci vašeho softwaru, manuálně (například přes vyhledávač) jděte na webovou stránku výrobce softwaru a hledejte aktualizace tam. Naopak nikdy neklikejte na vyskakovací okno, které vás k aktualizaci vyzývá. A neklikejte ani na žádná tlačítka na vyskakovacích oknech! Daný panel nebo okno úplně zavřete, případně stránku obnovte poté, co jste aktualizaci nainstalovali oficiální cestou.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?