Hlavní navigace

Jak ochránit PC před phishingem a podobnými pastmi - 1. díl

7. 10. 2013

Sdílet

 Autor: © Kletr - Fotolia.com
Ochrana PC před škodlivými úskoky webu není tak jednoduchá jako pouhá pravidelná aktualizace antiviru.

Ve skutečnosti donutila všudypřítomnost bezpečnostního softwaru zlé hochy k tomu, aby pro získání nadvlády nad vaším počítačem používali stále chytřejší triky.

Ale není třeba se být. Jejich úskočné triky jsou nejefektivnější, jestliže si oběti nejsou vědomy rizika. Dnes vám ukážeme, jak se vyhnout většině škodlivých bezpečnostních pastí. Protože v tomto případě jsou znalosti více než zpoloviny vyhranou bitvou.

Phishing

Začněme škodlivým útokem, se kterým se při vašem každodenním surfování setkáte asi nejpravděpodobněji.

Phishingové webové stránky napodobují vzhled jiné stránky ve snaze nalákat vás k vepsání vašich osobních informací a informací o vašem účtu nebo platební kartě. Přestože na sebe berou phishingové webové stránky různé mimikry, nejčastěji útočníci parodují banky a sociální sítě. Phishingové útoky vás běžně ohrožují ze dvou směrů: přes webové stránky s mírně pozměněnou adresou a přes e-mailové zprávy, které předstírají, že jsou z legitimních zdrojů.

Facebook phishing

Phishingovou stránku odlišíte jedním jednoduchým pravidlem: její adresa neodpovídá adrese stránky, kterou jste původně chtěli navštívit. Pokud vás Facebokk.com, Faceb00k.com nebo Facenook.com žádá o vaše přihlašovací údaje na Facebook, s křikem utíkejte pryč. (Nebo minimálně proveďte digitální ekvivalent útěku.) Velice proto zdůrazňujeme: Dobře prozkoumejte URL adresu jakékoliv stránky, která vás žádá o vaše přihlašovací údaje. Až potom jí poskytněte své heslo.

Kromě toho používá většina sociálních médií a bankovních stránek standardně šifrování HTTPS. Jestliže nemá web, na němž se nacházíte, ve vašem prohlížeči vedle své adresy ikonku zámku, je to dobré znamení, že je něco špatně.

příloha_ovladnete_sva_data

Velká trojka mezi prohlížeči – Internet Explorer, Chrome a Firefox – obsahují varovné systémy pro bezpečné surfování, které vás upozorní na podezřelé phishingové a malwarové stránky. Další úroveň ochrany poskytují plug-iny pro prohlížeče, například Web of Trust nebo Site Advisor od McAfee.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?