Hlavní navigace

Jak nevratně odstranit data před recyklací starého PC - 6.díl

30. 8. 2014

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Možná je vám známo, že operace odstranění souboru či složky nevede k neobnovitelnému smazání takového objektu. Jak tedy postupovat, pokud chcete soubor smazat tak, že jej již nikdo nikdy nepřečte?

Smazané soubory se dají poměrně snadno obnovit – tato skutečnost představuje závažný problém ve chvíli, kdy se svůj počítač či výpočetní techniku snažíte prodat či věnovat někomu jinému. Ať se jedná o citlivé údaje týkající se vašich financí, dokumenty týkající se vašeho podnikání či třeba jinak nepublikovatelné a důvěrné fotografie – to vše vás může velmi snadno kompromitovat, pokud se takové materiály dostanou do nepovolaných rukou.

 

Předchozí díl

Chraňte všechny své soubory šifrováním

Pokud se skutečně vážně obáváte, že by někdo mohl obnovit vaše smazaná data, pak zkuste disk zašifrovat. Šifrováním zabezpečíte všechny své soubory – jak ty aktuální, tak ty již smazané. Pro šifrování disku můžete použít buď funkci BitLocker, která je standardní součástí vyšších verzí Windows (Ultimate a Enterprise u Windows 7 a u verzí Pro a Enterprise u Windows 8), nebo program TrueCrypt, který funguje ve všech verzích Windows. Program TrueCrypt vytváří zašifrované kontejnery, popřípadě šifruje celé disky.

Pro přístup k souborům pak musíte zadat heslo či frázi – to se v zašifrované podobě následně ukládá na disk. I kdyby jste se pokusili z takového zašifrovaného disku odstranit soubory, pak pokud nebudete mít k dispozici šifrovací klíč, pak nic nesvedete. To samé i útočník – pokud nebude mít ten správný šifrovací klíč, nemůže přistupovat ani k existujícím souborům na pevném disku, ani se pokusit o obnovu smazaných souborů.

Pokud svá data zašifrujete například pomocí programu TrueCrypt, pak se stanou nečitelnými pro každého, kdo nezná šifrovací klíč a pokusí se k nim přistoupit nebo obnovit již smazané soubory 

příloha_ovladnete_sva_data

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?