Hlavní navigace

Jak nechat v Panoramě a Street View rozmazat objekty

27. 5. 2022

Sdílet

 Autor: Pixabay.com
Panoramatické snímky, které jsou dostupné ve službách Mapy.cz a Mapy Google, umožňují jednoduchý a rychlý pohled na nejrůznější místa z pohodlí domova. Co však dělat, pokud si nepřejete, aby byla vaše nemovitost v panoramatických snímcích rozpoznatelná?

Mapové služby od Seznamu i Googlu poskytují panoramatické snímky nejrůznějších míst. V rámci služby Mapy.cz je panoramatický pohled nazvaný příznačně Panorama a v případě Map Google se jedná o Street View. Jejich prostřednictvím se můžete poměrně pohodlně rozhlížet po nejrůznějších zákoutích. V případě Panoramy se můžete kochat pohledem na místa v naší zemi, u map od Googlu je pak dosah celosvětový.

Co však dělat, pokud si nepřejete, aby byl váš majetek na panoramatických snímcích viditelný? Přeci jen panoramatický pohled v mapách mohou využívat kupříkladu i zloději k plánování jejich nekalé činnosti. Máte-li tedy obavy a nepřejete si, aby byla vaše nemovitost v uličním pohledu viditelná například s otevřenými vraty do dvora, pak můžete provozovatele mapové služby požádat o rozmazání konkrétního objektu. Mějte však na paměti, že efekt tohoto kroku může být i zcela opačný, neboť právě tyto rozmazané objekty mohou přitahovat pozornost nenechavců.

Jak požádat o rozmazání v Panoramě

V rámci služby Mapy.cz dochází k automatickému zpracování nasnímaných obrázků a rozmazání objektů, které podléhají ochraně soukromí. Rozmazávány tak jsou například registrační značky vozidel nebo obličeje nasnímaných osob. Pokud se však stane, že by snímkovací auto zachytilo vaši nemovitost ve stavu, který vám není po chuti (například s otevřenými vraty od garáže, průjezdem na soukromý pozemek, apod.), pak můžete požádat o rozmazání svého majetku.

1) Vyhledejte ve službě Mapy.cz vámi požadovanou nemovitost a v pravém dolním rohu mapy klikněte na „Nahlásit chybu“.

Mapy.cz

2) Do formuláře vypište vaši připomínku či požadavek. Můžete taképřipojit soubor a zanechat e-mailovou adresu, na níž vás správci budou moci kontaktovat. Následně klikněte na tlačítko „Odeslat“ a vyčkejte na zpracování vašeho požadavku.

Mapy.cz

Jak požádat o rozmazání ve Street View

Postup žádosti o rozmazání konkrétního objektu je obdobný jako v předchozím případě.

1) V Mapách Google vyhledejte konkrétní nemovitost.

Google Maps

2) Panáčka Street View přetáhněte z pravého dolního rohu okna na požadované místo a po zobrazení panoramatických snímků upravte pohled tak, aby směřoval na požadovaný objekt či místo.

3) Svůj podnět můžete odeslat prostřednictvím volby „Nahlásit problém“, která je dostupná buď zcela vpravo dole, nebo v menu u adresy, které se skrývá pod symbolem se třemi tečkami.

Google Maps

4) Dojde k zobrazení stránky, na které můžete specifikovat svůj požadavek na rozmazání, tj. zda má dojít k rozostření tváře, vašeho domova, auta a registrační značky, případně jiného objektu. Dále zadejte svou e-mailovou adresu, ověřte, že nejste robot a nakonec odešlete ke zpracování.

příloha_ovladnete_sva_data

Google Maps

Printscreeny v článku vytvořila redakce PCWorld

Tip: Podívejte se také na praktické tipy pro Mapy.cz a užitečné rady pro Mapy Google

Byl pro vás článek přínosný?