Hlavní navigace

Jak nahrát zvuk pomocí aplikace Hlasový záznam

12. 4. 2021

Sdílet

 Autor: Pixabay.com
K pořízení zvukového záznamu nemusíte používat pouze chytrý telefon. Dobře poslouží také aplikace Hlasový záznam, dostupná ve Windows 10.

Pokud si potřebujete pořídit hlasovou poznámku, případně záznam z jednání, přednášky či jiné události, můžete využít váš počítač či notebook a aplikaci Hlasový záznam, která je k dispozici v operačním systému Windows 10. Pokud by nebyla ve vašem počítači dostupná, pak si ji můžete stáhnout z Microsoft Store.

Ve Windows 10 ji lze rychle spustit z výpisu aplikací v menu Start, případně ji postupným psaním názvu jednoduše v počítači vyhledat.

Hlasový záznam

Jak funguje a co nabízí

Aplikace Hlasový záznam umožňuje pořízení zvukového záznamu z mikrofonu vašeho zařízení a jeho následnou editaci. Soubory s nahrávkami jsou ukládány do složky Zvukové záznamyDokumentech. Při prvním spuštění se aplikace zeptá na povolení přístupu k mikrofonu.

Aby bylo možné pořizovat nahrávky, je nutné toto oprávnění aplikaci udělit. Obáváte-li se o vaše soukromí, můžete po použití v nastavení systému toto oprávnění u aplikace Hlasový záznam zase odebrat.

Hlasový záznam

Samotné okno aplikace je po prvním spuštění poměrně jednoduché a zobrazuje pouze ikonu mikrofonu, pomocí které lze spustit první nahrávání zvukové stopy. Při dalším spuštění již okno obsahuje kromě zmíněné ikony také seznam dříve pořízených nahrávek a umožňuje jejich přehrání či editaciSamotné nahrávání zvukového záznamu probíhá v obou případech po stisknutí tlačítka s ikonou mikrofonu.

Hlasový záznam

Hlasový záznam

V průběhu záznamu jej lze pozastavit či do zvukové stopy vložit časovou značku, tedy jakousi záložku pro snazší orientaci v delších nahrávkách. Značky se vkládají kliknutím na ikonu vlaječky či klávesovou zkratkou Ctrl+M a lze je přidat i dodatečně do již uloženého záznamu. Nahrávání zvuku je ukončeno stiskem tlačítka Zastavit nahrávání.

Hlasový záznam

Pořízené zvukové záznamy je možné rovnou sdílet vašim kontaktům pomocí aplikací dostupných v počítači, případně sdílet na zařízení v dosahu Bluetooth a Wi-Fi.

Hlasový záznam

Aplikace Hlasový záznam nabízí také střih nahrávek, přičemž lze editovanou částí buď nahradit původní originální záznam, nebo ji uložit jako samostatnou kopii.

Hlasový záznam

Aplikace poskytuje i možnost přejmenování nahrávek a odstranění těch již nepotřebných či nepovedených. Pod ikonou se třemi tečkami pak skrývá menu s volbami pro úpravu nastavení mikrofonu a otevření složky s nahrávkami pro možnost jejich zkopírování na jiné paměťové médium, atd.

příloha_ovladnete_sva_data

Hlasový záznam

V jednoduchosti je síla

Aplikace Hlasový záznam je z uživatelského pohledu poměrně jednoduchý nástroj, který však zcela plní účel, ke kterému byl stvořen. Nabízí funkce, jež běžný uživatel potřebuje k pořízení zvukového záznamu a jeho následné rychlé editaci.

Byl pro vás článek přínosný?