Hlavní navigace

Jak na webkameře nevypadat jako zombie - 1. díl

17. 10. 2013

Sdílet

 Autor: © vege - Fotolia.com
Všichni známe „webkamerové zombie“ – lidi, kteří na ulici mohou vypadat vcelku normálně, ale kteří, sedě před webkamerou, vypadají děsně.

Problém může být v osvětlení. Nebo v jejich špatné volbě oblečení. Může to být přeplněný odpadkový koš v pozadí, který jejich protějšek uvidí dříve než oni. V každém případě takoví lidé vypadají, jako by se chtěli webovému chatu spíše vyhnout.

Autorka tohoto článku si svou příslušnost k této čeledi neuvědomovala, dokud jí její kolega neposlal fotku toho, jak vypadá online:

Webkamera pcw

Ano, poměrně děsivé. Bylo jasné, že si může udržet buď své vzezření, nebo své klienty, ne obojí.

Podělíme se s vámi o několik kroků, které jsme podnikli, abychom se navrátili z říše nemrtvých – a vyhnuli se i dalším prezentačním přešlapům v průběhu webové konference. Pošlete tyto tipy i ostatními, kteří jsou „nevědomými zombie“. Poděkují vám.

Pro úspěch se dobře oblečte

Vypadat co nejlépe – na to je důležité myslet ještě předtím, než zapnete svůj počítač. Začíná to oblečením. Podněty čerpejte od lidí, s nimiž se setkáváte, a podle toho se oblečte. „Vás oděv by měl být podobný tomu, co oblékáte na setkání v kanceláři. Vaše vzezření by mělo být stále profesionální a mělo by odrážet organizaci, v níž pracujete. Naše společnost je poměrně neformální, pokud vaše taky, nemusíte být zrovna v obleku nebo kostýmku, pokud vypadáte upraveně. Nicméně podku lidé, s nimiž se setkáváte, budou ve formálním oblečení, měli byste se obléct stejně,“ říká Sara Sutton Fellová, výkonná ředitelka FlexJobs, webu, který pomáhá lidem hledat flexibilní práci.

Můžete využít faktu, že kamera nevidí níže než na váš pas (maximálně), a proto si můžete obléct pohodlné kalhoty a boty – nebo vůbec žádné! (Pokud se na to cítíte.)

Google Hangouts

Ale vyvarujte se horních částí oděvu s proužky nebo kostkami, které se mohou na kameře rozmazat a mohou rozptylovat. A hlavně se vyhněte topu, který odhaluje příliš mnoho, varuje Reuben Yonatan, výkonný ředitel a šéfredaktor Get ViOP, webu recenzujícího voice-over-IP technologie. Oděv bez ramínek může navozovat dojem, že jste nahoře bez. Je pravděpodobné, že to není věc, kterou byste se chtěli chlubit před svým šéfem nebo klientem.

Doplňky dobře važte. „Dbejte na své šperky a oblečení. Jestliže odráží světlo, cinká nebo se třpití, budou pro váš protějšek rozptylující,“ varuje Yonatan.

Vaše vlasy a u žen i makeup by měly být podobné tomu, co nosíte v kanceláři, a možná ještě více dodělané, radí experti. Kamera má tendenci „vymývat“ barvy, takže potřebujete tmavší makeup, než jaký byste běžně používali.

příloha_ovladnete_sva_data

Naopak příliš mnoho makeupu může rozptylovat více než příliš málo, takže otestujte váš vzhled na kameře ještě předtím, než dojde k ostrému natáčení. Nastavte si své příslušenství a zkontrolujte, jak vypadáte, ještě předtím, než budete volat, a popřípadě proveďte potřebné změny.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?