Hlavní navigace

Jak na výměnu základní desky - 3.díl

6. 10. 2015

Sdílet

 Autor: (c) Yahia LOUKKAL - Fotolia.com
Výměna základní desky není právě jednoduchou a bezproblémovou záležitostí. Tento seriál vás provede možnými úskalími, které vás při této operaci mohou potkat.

Předcházející díl

 

Výměna základní desky je poměrně časově náročná a určitě se při ní i trochu zapotíte, zvláště tehdy, pokud jste ji nikdy nedělali. Je poměrně velké riziko, že při vyndávání staré základní desky a instalaci nové narazíte na překážky, s nimiž se prostě budete muset nějak vyrovnat. Ale nezoufejte! Tento článek vám pomůže, abyste celou operaci zvládli co možná nejrychleji a bezbolestně.

Výběr základní desky – další faktory

V dalším kroku je třeba se rozhodnout pro značku základní desky. V současnosti si jsou základní desky navzájem hodně podobné. Neočekávejte proto při výběru nějaké závratné rozdíly v jejich výkonu, spotřebě elektrické energie či možnostech přetaktování – samozřejmě se zde myslí situace, kdy vybíráte mezi základními deskami od různých výrobců, ale v podobné cenové kategorii. Je zřejmé, že každá základní deska se bude lišit barevným provedením, možnostmi připojení vstupné-výstupních zařízení či rozložením rozšiřujících slotů.

Rozšiřující sloty

Výběr základní desky z pohledu barevného provedení se vždy provádí na základě osobních preferencí – s ním vám tedy nijak nepomůžeme. Nicméně v každém případě se ujistěte, že má základní deska potřebný počet konektorů USB, Ethernet a dalších, a to zejména s ohledem na vaše potřeby a na zařízení, která budete používat a jejich počet. Z8kladní desku vybírejte rovněž podle toho, zda má správný typ slotu pro vaši grafickou kartu a další karty, které budete na základní desku připojovat.

Při zvážení všech výše uváděných faktorů ještě zbývá zvážit ještě poslední faktor, a to je cena. Levnější základní desky s rozumnou výbavou a spolehlivostí začínají s cenou na nějakých 1 500 Kč, ovšem zvažte, zda není lepší si připlatit za daleko lepší základní desky střední třídy, které pořídíte za cenu okolo 5 000 Kč. Základní desky s podobnou výbavou se u různých výrobců liší řádově o 200 Kč. Pokud chcete za základní desku ušetřit, můžete zkusit vsadit na poněkud riskantnější řešení, a to na základní desku již použitou.

 

příloha_ovladnete_sva_data

Pokračování

 

Byl pro vás článek přínosný?