Hlavní navigace

Jak na výměnu napájecího zdroje - 3.díl

18. 9. 2015

Sdílet

 Autor: Vital Che - Fotolia.com
Bez slušného napájecího zdroje se jednoduše neobejdete. Vždyť bez něj ani nespustíte počítač! Pokud vám jednoho dne odejde do věčných lovišť, je to problém. Naštěstí jeho výměna není až tak komplikovaná.

Předcházející díl

 

Následující návod vám prozradí, jak bezproblémově vyměnit napájecí zdroj v počítači – jinými slovy si přečtete, jak upgradovat v počítači komponentu, která vám pomůže zajistit léta bezproblémového provozu vašeho počítače.

Jak na vlastní výměnu napájecího zdroje

Výběr napájecího zdroje není právě nejjednodušší záležitost, ale zřejmě tím nejjednodušším záchytným bodem bude hodnota příkonu uvedená na vašem starém napájecím zdroji.

Právě podle této hodnoty  můžete odhadnout, jaký příkon a jaké funkce budete od svého nového napájecího zdroje vyžadovat. To samozřejmě platí pro případ, že se nechystáte do počítače současně integrovat novou grafickou kartu, která bude vyžadovat daleko výkonnější zdroj. Při výběru nového napájecího zdroje mějte v každém okamžiku na paměti, že nikdy neprohloupíte, pokud koupíte napájecí zdroj s vyšším příkonem, než právě potřebujete. To platí zejména v případě, že je tu byť minimální možnost, že budete v budoucnu svůj počítač upgradovat.

Máte-li nový počítačový zdroj vybraný a zakoupený, pak jej vložte přesně tak, jak byl umístěn starý napájecí zdroj. Nový napájecí zdroj přišroubujte k počítačové skříni šroubky, které držely starý zdroj.

Po instalaci nového napájecího zdroje je ta správná chvíle pro připojení všech napájecích konektorů k jednotlivým počítačovým komponentám

Nyní můžete připojit všechny napájecí konektory od nového zdroje k příslušným počítačovým komponentám. Nejprve připojte 24pinový napájecí konektor k základní desce, následně připojte čtyřpinový nebo osmipinový konektor pro napájecí procesoru. Poté připojte napájení pro optické mechaniky, disky SSD a pevné disky. Nakonec připojte všechny potřebné napájecí konektory PCI-E pro napájení grafické karty. Nakonec ještě jednou zkontrolujte správné připojení všech kabelů. Pokud jste si před vyndáním starého napájecího zdroje udělali nějaké fotky, pak je můžete použít pro kontrolu, zda máte konektory od nového napájecího zdroje správně připojeny.

Cloud24

Nakonec zavřete počítačovou skříň, zapojte napájecí kabel do zásuvky a zapněte počítač. Nyní máte před sebou počítač, který vám bude sloužit klidně i několik let bez problémů, nebo alespoň bez problémů s napájecím zdrojem.

Koupě již předem sestaveného počítače je určitě cenově výhodná i lákavá. A když navíc víte, jak se vypořádat s tak jednoduchými problémy, jako je třeba právě nefunkční napájecí zdroj, pak skutečně není co řešit, protože za své peníze dostanete maximum a přitom se vyhnete nutnosti kupovat úplně nový počítač.

Byl pro vás článek přínosný?