Hlavní navigace

Jak na vodní chlazení grafické karty za pouhých 20 minut - 3.díl

28. 12. 2015

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Nemusíte být vůbec žádný nijak zvlášť výjimečně zručný kutil – kapalinové chlazení pro grafickou kartu určitě zvládnete také! Na následujících řádcích vám poradíme, jak kapalinou odvést z vaší grafické karty maximum přebytečného tepla.

Předcházející díl

 

Víte, která hardwarová komponenta se v současnosti ve vašem počítači přehřívá nejvíce? Pokud tipujete procesor, pak vězte, že to už nějakou dobu vůbec není pravda. Ve skutečnosti nejvíce tepla produkuje grafická karta.

Opakované použití starého větráčku

Filozofie firmy Corsair je, alespoň co se týče adaptéru G10 A1, patrně inspirována snahou chovat se ekologicky. Základní myšlenka totiž spočívá v tom, e pokud do počítače nainstalujete novější chladič pro procesor (samozřejmě od firmy Corsair), můžete ten starý použít v adaptéru HG10 A1 pro chlazení grafické karty. Zatímco se některá řešení snaží o univerzálnost použití, je adaptér HG10 A1 od firmy Corsair v současnosti určen pro několik nejpoužívanějších grafických karet, které zachovávají určitou standardní podobu. Rozsáhle modifikované grafické karty od firem Asus, Gigabyte, MSI a dalších použít nepůjdou, protože mají vlastní a svým způsobem unikátní vzhled.

V našem řešení kapalinového chlazení grafické karty jsme použili doporučenou grafickou kartu Radeon R9 290. V zájmu zachování plné objektivity je třeba předem přiznat, že po účely fotografování a natočení videa byla použita již nefunkční grafická karta Sapphire Radeon R9 290X. Nicméně obě karty mají prakticky stejnou podobu a vůbec jsou prakticky totožné i například z hlediska rozměrů.

Samotný upgrade je poměrně snadný a nezabere více než 20 minut – pokud ovšem máte zkušenosti se stavbou počítačů. Ale i zde existují určitá rizika. Pokud se však bojíte rozebrat svůj počítač, pokud jste manuálně nešikovní, popřípadě pokud se bojíte, že neunesete případné poškození či zničení, pak se do této operace nepouštějte.

Stávající standardní chladič z grafické karty odstraníte jednoduše tak, že odšroubujete šroubky po obvodu a následně tyto šroubky odeberete z napínáku.

Nejprve potřebujete odstranit z grafické karty stávající standardní chladič. V případě grafické karty Radeon R9 290 je potřeba odšroubovat šroubky velikosti 12 nacházející se po obvodu karty. Poté odstraňte čtyři malé šroubky z napínáku. Velmi doporučujeme používat na šroubky nějaký hrneček či šroubek a neodkládat je přímo na stůl, kde vám mohou spadnout a zakutálet se kdoví kam.

Pro odebrání krytu větráčku musíte na grafické kartě Radeon R9 290 nebo 290X odšroubovat i dva šroubky z přední části karty

Po odšroubování všech šroubků opatrně oddělte kartu od chlazení, přičemž při odebírání mírně zatlačte, abyste odlepili teplovodivou pastu. V žádném případě nepoužívejte násilí! Pokud vám karta nepůjde oddělit, zkontrolujte, zda jste odšroubovali skutečně všechny šroubky.

Takto vypadá na kousky rozebraná grafická karta Radeon R9 290. Na šroubky a další drobné části použijeme kovovou krabičku.

DT24

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?