Hlavní navigace

Jak na šifrování dat a ochranu systému - 1. díl

13. 7. 2013

Sdílet

 Autor: © Sean Gladwell - Fotolia.com
„Chraňte svá digitální data“, ozývá se ze všech stran. Přesto varování nevnímáme a často zanedbáváme. Omílané téma má své opodstatnění, toho ale doznáme, když už je příliš pozdě. Podívejte se, jak svůj digitální život včas chránit.

následující díl >>

 

Zabezpečit svá digitální data dá práci a pro běžné uživatele a dokonce také malé podniky je často snazší zabezpečení jednoduše zanedbat. Větší společnosti většinou disponují vlastními IT odděleními, a podnikovým hardwarem, díky čemuž mají bezpečnost zajištěnou. Menší podniky a jednotlivci nicméně běžně spoléhají na spotřebitelský hardware i software, který zkrátka dostatečné zabezpečení nenabídne.

To však neznamená, že ochrana dat není potřeba, i malé společnosti si ukládají například účetnictví nebo citlivé údaje o svých zaměstnancích, jež by neměly padnout do nepovolaných rukou, a běžnému uživateli by jistě také nebylo po chuti, kdyby si například v případě krádeže cizí osoba prohlížela jeho osobní data.

Jedním z vhodných způsobů zabezpečení dat je šifrování, které data ochrání, ať už je posíláte přes internet, zálohujete do cloudu nebo přenášíte na externím úložišti, neboť zachycená šifrovaná data jsou potenciálnímu útočníkovi zcela nečitelná. Co víc, mnoho programů běžně používaných v kancelářích nebo domácnostech šifrování v základu nabízí.

V tomto seriálu si ukážeme různé prkatiky zabezpečení svých dat a to především za pomocí šifrování. Zabývat se budeme pouze operačním systémem Windows. Konkrétní postupy i snímky obrazovky odpovídají prostředí Windows 8 Pro, nicméně jsou platné i pro starší verze systému (můžete narazit pouze na drobné odlišnosti).

 

Několik slov o heslech

Než se pustíme do vlastního šifrování, připomeňme nutnost používání vhodných hesel. Pro šifrování dat je použití hesla nezbytné a na jeho síle závisí bezpečnost dat. Silné heslo by mělo sestávat alespoň z 10 znaků a to malých i velkých písmen, čísel, případně speciálních znaků (jako jsou závorky, interpunkce apod.). Pokud si nejste sílou svého hesla jisti, můžete si jej ověřit například ve webové službě společnosti Microsoft. Měli byste použít takovou kombinaci znaků, aby bylo heslo vyhodnoceno alespoň jako Strong.

příloha_ovladnete_sva_data

 

V příštím díle se podíváme na šifrování dat v prostředí OS Windows pomocí vestavěné služby EFS (Encrypted File System).

Byl pro vás článek přínosný?