Hlavní navigace

Jak na optimalizaci úložišť ve Windows? - 1.díl

7. 7. 2017

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Něco byste s disky neměli dělat vůbec, něco za vás udělá operační systém Windows.

Problematika optimalizace chodu a výkonu úložných zařízení stále zajímá poměrně značnou část uživatelů. Co se týče otázek péče o disky a další úložiště, je odpověď možná až překvapivě jednoznačná: Spolehněte se na operační systém Windows, který běžnou správu disků provede za vás a jakákoliv další péče je pak jednoduše zbytečná. A platí to v naprosté většině případů!

Defragmentace disku

Defragmentace pevných disků (nikoli však disků SSD) jako funkce operačního systému Windows byla od uvedení systému souborů NTFS Microsoftem dosti omezena. Ptáte se proč? Příčinou je skutečnost, že souborový systém NTFS se do značné míry optimalizuje sám. Pokud k tomuto automaticky se spravujícímu systému souborů přidáme další funkce a triky operačního systému Windows, jako je prefetching (dopředné načítání souborů do paměti), lepší uspořádání souborů nebo pevné nastavení umístění důležitých souborů – to všechno přispívá k tomu, že pokles výkonu pevného disku je takřka zanedbatelný, a to i po několika letech používání.

Poněkud jinak je tomu u externích disků. Řada z nich je standardně formátována systémy souborů FAT16, FAT32 či exFAT. U disků s těmito souborovými systémy se naopak optimalizace vyplatí, a to zejména po delší době intenzivního používání. Na druhou stranu je otázkou, zda se čas, který strávíte používáním disku včetně doby věnované optimalizaci disku, popřípadě doby strávené dalšími úpravami disku, vůbec vyplatí.

V minulosti, tj. v dobách, kdy světu vládl operační systém MS-DOS a souborový systém FAT na pomalých pevných discích o kapacitě 80 MB byla defragmentace disku operací, která výkon disku zvýšila naprosto jednoznačně. Nyní už to tak jednoznačné není. Kromě toho se u posledních vydání operačního systému Windows objevují funkce, které automaticky rozpoznávají, zda je třeba provést nějakou defragmentaci či optimalizaci disku. Doporučujeme vám, abyste operační systém v tomto ohledu nechali dělat svoji práci.

Pokud byste však přesto chtěli vzít údržbu pevného disku do svých rukou, pak si pamatujte, že za ŽÁDNÝCH okolností nesmíte provádět defragmentaci u disku SSD. Disky SSD ukládají data úplně jinak než klasické magnetické pevné disky – ukládaná data posílají několika kanály do celé řady čipů. Při pokusu o defragmentaci disku SSD nedosáhnete ničeho, vlastně jen zvýšíte počet zápisových cyklů (minimálně o 1 000), čímž pouze jen a jen zvýšíte opotřebení disku SSD.

 

příloha_ovladnete_sva_data

Pokračování

 

Byl pro vás článek přínosný?