Hlavní navigace

Jak moc ovlivňují výkon vašeho PC Spectre a Meltdown - 2.díl

9. 5. 2018

Sdílet

 Autor: (c) KAR - Fotolia.com
Níže popisovaný návod ukazuje nejjednodušší způsob, jak zjistit, do jaké míry ovlivní výkon vašeho počítače záplaty odstraňující chyby Meltdown a Spectre.

Předcházející díl

 

Výrobci procesorů zpřístupnili aktualizace řešící bezpečnostní trhliny Meltdown a Spectre, které byly objeveny u procesorů. Tyto aktualizace však způsobují zpomalení procesorů, které není právě zanedbatelné, což překvapilo nejen samotné výrobce procesorů, ale i koncové uživatele.

Krok 3: Příprava počítače

Ještě před započetím jakéhokoliv testování výkonu počítače doporučujeme odpojit počítač od Internetu, abyste operačnímu systému Windows zabránili ovlivňovat výsledky třeba tím, že se operační systém právě v okamžiku testování rozhodne stáhnout nějakou větší aktualizaci. Pokud jste k Internetu připojeni pomocí bezdrátové sítě WiFi, pak počítač pomocí nástroje Nastavení ve Windows v části pro konfiguraci sítě přepněte do režimu Letadlo. Pokud jste připojeni k Internetu prostřednictvím kabelu Ethernet, pak jednoduše vytáhněte síťový kabel Ethernet z počítače.

Řada problémů s výkonem se v souvislosti s chybami Meltdown a Spectre objevuje v přístupu k disku. Pokud používáte klasický pevný disk, pak můžete být relativně v klidu. Je totiž velmi nepravděpodobné, že by tyto chyby nějak ovlivnily rychlost přístupu k disku, protože klasické pevné disky jsou už samy jako takové velmi pomalé. Pokud však máte ve svém počítači disk SSD, pak si jistého zpomalení pravděpodobně všimnete a námi vybrané benchmarkové nástroje vám to ostatně dokážou.

Před samotným testováním doporučujeme provést na disku SSD příkaz TRIM. Spusťte program Průzkumník souborů, poklepejte v levém panelu na ikonku Tento počítač, aby se vám zobrazil přehled diskových jednotek ve vašem počítači. Nyní klepněte pravým tlačítkem myši na ikonku odkazující na disk s operačním systémem (obvykle se jedná o jednotku C:) a z nabídky, která se vzápětí zobrazí, vyberte položku Vlastnosti. V dialogovém okně, jež se vzápětí zobrazí, pak klepněte na záložku Nástroje a následně na této záložce klepněte na tlačítko Optimalizovat. Tím na disku SSD spustíte jeho úklid – například dojde na disku SSD k vymazání těch bloků, které byly již dříve označeny ke smazání. Jen připomeňme, že disky SSD standardně provádí takové úklidové práce jen v okamžiku nečinnosti počítače. Pokud tedy ponecháte počítač pět či více minut v klidu, pak vězte, že se poté na disku SSD právě spustí příkaz TRIM.

Po dokončení činnosti příkazu TRIM počítač restartujte. Po zobrazení pracovní plochy pak ještě několik minut počkejte, aby se operační systém takříkajíc usadil – teprve poté pak začněte provádět testování.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?