Hlavní navigace

Jak lze nejlevněji legalizovat Windows?

7. 11. 2008

Sdílet

Jak jsme vás již informovali, společnost Microsoft se rozhodla k 31. prosinci 2008 ukončit možnost legalizace licencí OEM. Následně budou k dispozici nové způsoby legalizace, ovšem za cenu o cca 25% vyšší.

příloha_ovladnete_sva_data

Jak jsme vás již informovali, společnost Microsoft se rozhodla k 31. prosinci 2008 ukončit možnost legalizace licencí OEM. Po tomto datu budou k dispozici nové způsoby legalizace, nicméně cena takto získané licence bude nejméně o 25 % vyšší, než je současná cena licence OEM. Chtěli bychom Vás proto informovat o tom, jak lze v případě zájmu nejlevnějším možným způsobem legalizovat operační systém Windows.




Základní informace o OEM licenci:

1. OEM licence je vázána na počítač, na který byla poprvé nainstalována. Na počítač je nutné nalepit Certifikát pravosti (COA štítek). Licence zaniká společně s počítačem.

2. OEM licence jsou dostupné pro systémy Windows XP Home/Professional a Windows Vista Home Basic/Home Premium/Business a Ultimate.

3. OEM licence systému Windows Vista Business a Ultimate umožňuje downgrade na systém Windows XP Professional.

4. V případě, že si systém nainstalujete sami, nemáte nárok na technickou podporu ze strany společnosti Microsoft ani ze strany Vašeho dodavatele. Nicméně máte přístup k veškerým aktualizacím systému a znalostní bázi systému Windows Vista, kde jsou řešeny případné problémy.

5. OEM licence je primárně určena k prodeji s novým počítačem a jde o nejlevnější způsob získání licence operačního systému Windows.

6. Společně s licencí získáváte certifikát pravosti a instalační médium.

7. Pro účely prokazování legálnosti použití operačního systému Windows je zapotřebí mít uschován nákupní doklad, na kterém by měla být uvedena podrobně verze operačního systému, např. Windows XP Professional OEM Czech. Dále pak nalepený certifikát pravosti (COA štítek) na počítači a originální instalační média.




Nejčastější otázky:

Q: Co se stane od dne 01/01/2009?
A: Všechny 1pack balení se budou moci prodat koncovému uživateli jen s novým/repasovaným PC/NTB. Stávající samostatný prodej již nebude možný i v případě, že licence byla zakoupena před 31/12/2008.

Q: Co když budu potřebovat opravdu dolegalizovat „nahé“ PC/NTB po datu 01/01/2009?
A: Dolegalizace Windows Vista Home Premium + Windows Vista Ultimate je možná pouze pomocí drahé retail krabice.

Q: Mohu dolegalizovat všechny verze OS XP a OS Vista a jaká bude cena?
A: Pouze verze XP Pro + Vista Home Basic + Vista Business budou mít vlastní GGK kity a cena bude cca. o 25% vyšší než cena aktuálního OEM 1pack balení.

Q: Do kdy bude možné nakoupit 1pack/3pack OEM XP Pro a Home verze?
A: Microsoft ukončí oficiálně prodej XP verzí dne 31/01/2009 dále bude skladem jen do vyprodání zásob.

Q: Bude stále platit downgrade z Vista Business a Ultimate na verzi XP Pro i po datu 01/01/2009 a 01/02/2009?
A: Ano.

Q: Existuje šance jak provést downgrade na verzi XP Home?
A: Neexistuje.

- - Čestmír Žák

Byl pro vás článek přínosný?