Hlavní navigace

Jak jednou provždy zabezpečit a vyčistit svůj prohlížeč - 4. díl

19. 8. 2013

Sdílet

 Autor: © HaywireMedia - Fotolia.com
V předposlední části našeho seriálu zkontrolujeme programy a funkce ve Windows a dále, když už nic jiného nepomůže, stiskneme tlačítko restartu prohlížeče.

Předchozí díl

Ponořte se do programů a funkcí ve Windows

Mnohdy zjistíte, že komponenty adwaru nainstalované na vašem počítači mohou být nalezeny v seznamu „Programy a funkce“ ve Windows. Abyste se na něj dostali, klikněte na tlačítko Start a do vyhledávacího políčka napište Programy a funkce.

V některých případech jsou tyto programy dost neofenzivní na to, aby je moderní skenery virů a malwaru zachytily, takže je budete muset vypnout manuálně. Proto je dobrý nápad zkontrolovat v rámci čištění prohlížeče i seznam nainstalovaných programů a odstranit z něj všechny podezřelé položky, a to i v případě, že aktuálně nezaznamenáváte žádné problémy s adwarem. Deaktivace podezřelých rozšíření ve vašem prohlížeči zabrání většině adwaru v tom, aby vás bombardovalo reklamami, nicméně sofistikovanější adware může být nainstalován jako samostatný program na vašem počítači, a proto musí být z počítače odinstalován přímo.

Při prohlížení seznamu programů a funkcí si jej zkuste seřadit podle data nainstalování, neboť adware běžně instaluje mnoho komponent najednou.

Stiskněte tlačítko restartu

Jestliže se stále potýkáte s problémy s vaším prohlížečem a adwarem, je čas resetovat vše zpět do továrního nastavení. Návrat prohlížeče na jeho standardní nastavení vymaže všechna vaše uložená data a prvky přizpůsobení, nicméně může také eliminovat neblahé změny způsobené adwarem a malwarem.

obnovit firefox

příloha_ovladnete_sva_data

V Internet Exploreru otevřete menu Nástroje > Možnosti Internetu > Upřesnit a v tomto panelu kliknete na tlačítko Obnovit. Ve Firefoxu otevřete hlavní menu, najeďte nad Nápověda, zvolte Technické informace a zde klikněte na tlačítko Obnovit aplikaci Firefox. Chrome nenabízí možnost obnovení standardních nastavení, a proto je třeba program odinstalovat a znovu stáhnout jeho instalační soubor.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?