Hlavní navigace

Jak jednou provždy zabezpečit a vyčistit svůj prohlížeč - 3. díl

18. 8. 2013

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Další pokračování tipů pro prohlížeče nás upozorní na to, že mnohé typy adware jsou schopny přesměrovávat výsledky vyhledávání a domácí stránku; a podíváme se, co s tím.

Předchozí díl

Zbavte se otravného přesměrování domácí stránky a vyhledávání

Škodlivý adware vás může nutit k využívání závadné stránky jakožto domácí stránky a bombardovat vás tak nepříjemnými inzeráty pokaždé, když otevřete prohlížeč. Navíc vás adware sítě mohou přesměrovávat na své stránky tehdy, když se snažíte navštívit legitimní web neb provádět vyhledávání. Někdy se těchto funkcí můžete zbavit odstraněním škodlivých toolbarů, doplňků, pluginů a rozšíření – často to však od vás vyžaduje cílenou akci.

Jestliže se vaše domácí stránka změnila, potom první a nejlogičtější věcí, kterou musíte udělat, je změnit ji zpět na kýžený web, zavřít prohlížeč a potom jej znovu otevřít, abyste se ujistili, že máte stále plnou kontrolu nad nastavením domácí stránky, nebo ji již převzal škodlivý software. Změna domácí stránky je v každém prohlížeči poměrně přímočarý proces. V Internet Exploreru otevřete menu Nástroje a zde si vyberete Možnosti internetu. V Chromu otevřete hlavní menu, vyberete Nastavení a zde se podíváte na skupinu nastavení Při spuštění. Ve Firefoxu otevřete hlavní menu a zvolte Možnosti > Obecné.

Jestliže je po tomto kroku vaše domácí stránka stále směrována na stránky adwaru, musíte se podívat, zda malware needitoval zástupce vašeho prohlížeče a nepřepsal tak nastavení vaší domácí stránky. Klikněte pravým tlačítkem na zástupce, kterého používáte pro otevření prohlížeče – jde většinou o ikonu prohlížeče na vaší ploše nebo *.exe soubor ve složce, v níž je nainstalován prohlížeč – a zvolte Vlastnosti. Jestliže otevřete svůj prohlížeč pomocí ikony připnuté na hlavním panelu Windows, klikněte na tlačítko Start, napište do vyhledávacího řádku název vašeho prohlížeče a pravým tlačítkem klikněte na zkratku, která se objeví ve výsledcích vyhledávání. V dialogovém okně vlastností prohlížeče odstraňte jakýkoliv web, který je uveden v políčku Cíl. Například v níže uvedeném příkladu byste odstranili „http://www.malwarebytes.com“.

odstranit přesměrování prohlížeč

příloha_ovladnete_sva_data

Samozřejmě pokud vaše vyhledávání bývá přesměrováno, když do adresního nebo vyhledávacího políčka prohlížeče vepíšete vyhledávané slovo, potom mohl adware napadnout nastavení vašeho poskytovatele vyhledávání. Pro vyřešení tohoto problému a nastavení vašeho preferovaného poskytovatele vyhledávání v Internet Exploreru, otevřete menu Nástroje, zvolte Spravovat doplňky a zde si vyberte možnost Poskytovatelé vyhledávání. V Chromu otevřete hlavní menu, zvolte Nastavení a hledejte nastavení vyhledávání. Ve Firefoxu klikněte na šipku směřující dolů ve vyhledávacím poli v horní části prohlížeče a vyberte možnost Správce vyhledávacích modulů.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?