Hlavní navigace

Jak Isaac Asimov v roce 1964 předpověděl rok 2014 - 3. díl

9. 9. 2013

Sdílet

 Autor: © Marima - Fotolia.com
Věděli jste, že předpovědi vizionáře Isaaca Asimova pro příští rok, vzniklé před 49 lety, jsou překvapivě přesné?

Předchozí díl

Nukleární baterie a solární sestavy

Spotřebiče roku 2014 nebudou mít žádné elektrické kabely, samozřejmě, neboť budou poháněny bateriemi s dlouhou životností běžícími na radioaktivních izotopech.

Nukleární baterie! Skvělý nápad, ale dovedli byste si představit, jak by na něj (v případě jeho úspěšné implementace) reagovala EU a ekologické organizace? Takže spotřebiče u nás doma stále mají kabely.

A v roce 2014 již bude existovat experimentální fúzní elektrárna nebo dvě. (Dokonce i dnes je malá, ale nefalšovaná fúzní exploze v častých intervalech ukazována na výstavě G.E. v rámci veletrhu 1964.) Fungovat budou také velké solární energetické stanice v mnoha pouštních a polopouštních oblastech – Arizona, Negevská poušť, Kazachstán. Ve více zalidněných, avšak oblačných oblastech sužovaných smogem bude solární energie méně praktická. Výstava na Světové výstavě 2014 ukáže modely elektráren ve vesmíru, které budou sbírat sluneční světlo pomocí velkých parabolických zaměřovacích zařízení a takto nasbíranou energii budou vyzařovat dolů na zemi.

Hledání netradičních zdrojů energie bylo bezesporu hlavním tématem posledních několika dekád. Přestože fúze zústává neustále odkládána na dobu „za 30 let“, solární a větrná energie stále více přispívá do rozvodné sítě. Bohužel satelitní zrcadla přenášející solární energii na zemi zůstávají nevyužitým zdrojem.

příloha_ovladnete_sva_data

Vznášedlo, které se samo ovládá

Se vší pravděpodobností budou dálnice – minimálně v pokročilých oblastech světa – v roce 2014 za zenitem; bude kladen stále vyšší důraz na dopravu, která má nejmenší možný kontakt s povrchem. Bude tu samozřejmě letectví, ale dokonce i pozemní cestování bude stále více stoupat do výše – 30 centimetrů nebo půl metru nad terénem... Mosty budou také méně důležité, protože auta budou schopna přelétat vodu na svých tryskách, přestože místní předpisy budou od této praxe odrazovat.

Ach, Isaaku! Podlehl jste věčnému snu tryskového pohonu a létajících aut. Dálnice přetrvávají. A mosty? Jsou stále důležité.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?