Hlavní navigace

Jak funguje anonymní režim prohlížeče? Skryje vaše internetové aktivity?

17. 3. 2021

Sdílet

 Autor: Pixabay.com
Webové prohlížeče nabízejí možnost zobrazení internetového obsahu v takzvaném anonymním režimu. Co všechno tento režim skryje, jak funguje a na co již nestačí?

Internetové prohlížeče prochází neustálou evolucí. Jejich tvůrci přichází s nejrůznějšími inovacemi a vylepšeními, které mají zlepšit komfort při prohlížení webového obsahu a ochránit soukromí uživatelů.

Jednou ze zajímavých funkcí, které nabízí webové prohlížeče již řadu let, je možnost anonymního prohlížení v samostatném okně či kartě. Jak anonymní režim webového prohlížeče funguje, co přináší a co naopak nedokáže zajistit? Pojďme si to ukázat na příkladu celosvětově nejrozšířenějšího webového prohlížeče Google Chrome. U ostatních browserů je princip obdobný.

Jak spustit anonymní režim

Anonymní režim lze používat v Google Chrome jak na počítači, tak i v mobilu či tabletu. Na počítači spusťte prohlížeč a k otevření anonymního okna následně použijte klávesovou zkratku „Ctrl+Shift+N“, případně klikněte na ikonu možností vpravo nahoře vedle adresního řádku a následně zvolte možnost „Nové anonymní okno“. Otevře se nové okno webového prohlížeče zbarvené do šedých tónů a vpravo vedle adresního řádku se zobrazí ikona informující o používání anonymního okna.

Anonymní okno

Anonymní okno

V telefonu či tabletu se systémem Android či iOS otevřete Google Chrome, klepněte na ikonu možností a vyberte „Nová anonymní karta“. Objeví se před vámi nové anonymní okno, v němž bude zobrazena ikona anonymního režimu.

Anonymní karta iOS

Na všech zařízeních můžete používat běžné i anonymní karty současně a přepínat se mezi nimi. Vaše prohlížení však bude anonymní pouze u stránek načtených v anonymních kartách. Toto řešení umožňuje například i přihlášení ke stejné službě (e-mailu, sociální síti, apod.) prostřednictvím různých přihlašovacích údajů současně.

Jak anonymní režim funguje

Anonymní režim dokáže odstranit stopy po surfování v rámci vašeho zařízení. Pokud si tedy budete prohlížet internetové stránky v anonymním okně, pak po skončení relace v anonymním režimu nebude vám ani ostatním uživatelům dostupná historie navštívených internetových stránek.

Při použití anonymního režimu nebude Google Chrome pro budoucí použití ukládat kromě historie ani údaje, které jste vyplnili do formulářů na webových stránkách či oprávnění, které jste webům poskytli. Pokud procházíte internetové stránky v anonymním režimu, prohlížeč dočasně zaznamenává soubory cookie a údaje z webů si krátkodobě pamatuje. Dokud tedy zůstane anonymní okno otevřené, můžete tato data opětovně použít.

Vymažou se v okamžiku, kdy anonymní režim ukončíte. Při otevření nového anonymního okna se navíc můžete vždy rozhodnout pro blokování souborů cookies třetích stran, čímž do značné míry omezíte své sledování napříč webovými stránkami.

Anonymní okno

Co zůstane po použití anonymního okna

Anonymní režim cíleně nezahlazuje všechny stopy po vaší činnosti. Rozhodnete-li se v anonymním režimu přidat některou ze stránek do záložek, můžete tak učinit a tato záložka bude následně dostupná i v běžném okně prohlížeče.

Stejně tak soubory, které stáhnete z internetu, zůstanou na počítači či v telefonu a tabletu uloženy i po ukončení anonymního režimu. Pokud je nechcete v zařízení zachovat, bude nutné je ručně odstranit.

Před čím vás anonymní režim neochrání

Pokud se domníváte, že anonymní režim webového prohlížeče kompletně vyřeší vaši anonymitu na webu, pak zbystřete. Tento režim sice zametá stopy po vašem brouzdání internetem, ale rozhodně nezabrání tomu, aby například váš zaměstnavatel či weby, které navštěvujete, nemohly zaznamenávat vaší internetovou aktivitu.

Tip do článku  - cybersecurity

Kdy je anonymní režim užitečný?

Možnost procházení internetového obsahu bez zaznamenávání historie navštívených stránek a současném blokování cookies třetích stran je užitečná kupříkladu v situaci, kdy potřebujete použít počítač či mobilní zařízení vašich přátel a nechcete, aby v tomto zařízení zůstaly vaše přihlašovací údaje či přehled navštívených stránek.

Hodí se také v situaci, kdy vybíráte dárek pro někoho blízkého a nechcete, aby se o tomto chystaném dárku dozvěděl z reklamních návrhů, kterými se nás internetové obchody snaží nalákat ke koupi.