Hlavní navigace

Jak do počítače nainstalovat grafickou kartu - 1.díl

25. 5. 2015

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Instalace grafické karty značně zvýší výkon celé počítačové sestavy. Víte, jak ji správně vybrat, nainstalovat a jaký software budete pro správnou funkci grafické karty potřebovat?

Jen velmi málo vylepšení má na váš počítač takový dopad jako instalace nové grafické karty. Nová grafická karta dokáže váš počítač proměnit ze sestavy, která je dobrá sotva na hraní nějakých nenáročných her, na výkonné monstrum, které bude zvládat i ty nejnáročnější grafické efekty s naprosto dokonalou grácií.

Úvod

Chcete-li zvýšit výkon své počítačové sestavy, pak jednou z možností je upgrade grafické karty. Instalace grafické karty však má stejně jako všechno své pravidla. Výkonnějšího počítače si totiž do sytosti užijete samozřejmě pouze jen tehdy, pokud budete mít novou grafickou kartu v počítači správně nainstalovanou a bezproblémově funkční. V tomto kratším seriálu vám poradíme, jak do vašeho počítače nainstalovat grafickou kartu s výkonným GPU, poradíme vám, jaká kritéria je třeba při výběru nové grafické karty zohlednit a jak postupovat při vlastní instalaci grafické karty.

Vybíráme grafickou kartu

Výběr té správné grafické karty bohužel není vůbec jednoduchý – ba naopak – jedná se o poměrně náročný úkol, který si zaslouží podrobný rozbor. Není divu, když jak firma AMD, tak Nvidia mají řešení pro prakticky libovolnou cenovou hladinu – najdete zde grafické karty jak za 1 500 Kč, tak karty za 20 000 Kč a více. Obecně platí, že pokud chcete grafickou kartu, která vašeho miláčka promění na maximálně výkonný stroj, pak je třeba mimo výkon důkladně zvažovat i další faktory, jako je třeba hlučnost, zahřívání či spotřeba elektrické energie. Konkrétní grafickou kartu vám samozřejmě nedoporučíme, ale v každém případě nezapomeňte před vlastní koupí podrobně prostudovat různé žebříčky grafických karet, které vám mohou udělat to konečné rozhodnutí, i když třeba bude nutno zvážit i finanční hledisko.

Při výběru grafické karty je však třeba zjistit, zda je ve vašem počítači ten správný hardware, který zajistí její správnou funkčnost.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?