Hlavní navigace

Komentář: Jablka na černo? Může to být i jinak

14. 10. 2009

Sdílet

Fenomén počítačů Apple definitivně dorazil do Česka a to i přes jejich relativně nízkou optimalizaci na zdejšího uživatele. Mnoho těch, kteří touží po svém Macu si kladou otázku, kde vzít a nekrást? Odpovědi, nebo přinejmenším inspiraci můžeme hledat za mořem…

Jablka na černo

 

Počítače Apple jejich fanoušci  oceňují pro technické vymoženosti, vyspělý operační systém a upřímně řečeno zcela jistě i pro určitý pocit exkluzivity, který jim dodávají. S pocitem exkluzivity jde ruku v ruce vysoká přidaná hodnota – a s ní také vysoká cena pro koncového uživatele.  V tržním prostředí ale bývá vyšší koncová cena pouze podnětem k vytváření další konkurence.

Jedním z takových konkurentů je z pohledu Apple Computer u nás neznámá, ale jinak velmi zajímavá floridská společnost PsyStar. http://en.wikipedia.org/wiki/Psystar Ta dodává počítače PC s  nástrojem, který na ně umožňuje instalovat různé operační systémy, kromě jiného i Mac OS.  Již dlouho (v podstatě od přechodu Apple na procesory Intel) existují varianty, které umožňují spouštět upravené instalace operačního systému Mac OS X na běžných počítačích (takovým počítačům se potom říká „Hacintoshe“ http://en.wikipedia.org/wiki/OSx86). V tomto případě se ale jedná o něco jiného. Klasické Hacintoshe totiž vznikají domácími úpravami jak standardního hardwaru, tak originálního operačního systému. Tomu odpovídá kvalita výsledného produktu a jeho omezení.

ApplePočítače od PsyStar jsou ale upraveny tak, že na ně lze instalovat originální Mac OS X z jeho krabicových verzí. Pracují spolehlivě, systém podporuje všechny jejich periferie, je možné je standardním způsobem aktualizovat.

Ačkoliv si uživatelé musí krabicové verze Mac OS koupit, z pohledu Apple se jedná o porušení licence, umožňující  OS X používat výhradně na vlastním hardwaru. Kalifornská společnost se proto se svým floridským „konkurentem“ soudí, což ovšem neznamená, že si jeho modifikovaná PC, třeba dodat, že podstatně lacinější, než jsou originální počítače Mac, uživatelé nekupují. Naopak, zájem o ně je i v jinak značky chránících spojených státech.

Pokusme si komerční model PsyStar, byť jej lze označit jako parazitování na práci někoho jiného a zčásti i na dnes moderním slovíčku „virutalizace", převést  v duchu do Evropských poměrů. Počítače Mac jsou zde dražší než v USA, a výrazně později dostupné. Někdy je problematický jejich servis.  Přesto mají skupinu skalních příznivců a pak také takových příznivců, kteří na ně nemají peníze. Část z nich se nechce stát uživateli Hackintoshů v klasickém provedení. A pak, ekonomická krize přeje přidané hodnotě. Co by se stalo, kdyby v EU vznikla firma, která by nabízela podobné produkty, jako PsyStar?  Která by dokázala uspokojit poptávku a přitom – jen tak mimochodem – zajistit svému macešskému Apple jak větší popularitu, tak i určitou tržbu (zákazníci by si originální licence OS X kupovali sami)?

příloha_ovladnete_sva_data

Ačkoliv vám to pochopitelně může připadat jako něco špatného a již z principu zločinného, šíření „černých jablíček“ by mohlo napomoci mimo jiné ekonomice v zákaznickém sektoru spotřebních počítačů, který na tom není nejlépe.  A jehož zákazníci v Evropě čekají na „inovativní produkty“.  Mnoho těch, kteří by rádi svůj „Apple“ by bylo uspokojeno hardwarovou náhražkou s originálním softwarem, mnoho dalších, jež by jinak o počítačích s Mac OS ani neuvažovali by uvažovat začalo.

Nyní vážně. V Mac OS X je velmi pravděpodobně obrovský potenciál, který společnost Apple prozatím (z dobrých technických i marketingových důvodů) drží pod pokličkou vlastního hardwaru. Považoval bych ale spíše jen za otázkou času, kdy jej učiní dostupný pro dodavatele počítačů tak, jak to ostatně již učinila za časů Johna Sculleyho.  Jablíčka by pak již nebyla černá, ale naopak o to více barevná.

Byl pro vás článek přínosný?