Hlavní navigace

IT rok před Olympiádou

20. 8. 2007

Sdílet

Jak vypadá základní zajištění informačními technologiemi rok před Olympijskými hrami v Pekingu se podíváme alespoň rámcově v tomto článku.

Olympijské hry jsou především obrovskou politickou událostí. V druhé řadě je to ekonomický počin nabízející spoustě lidí vydělat. Pak samozřejmě životní událost pro sportovce a také je to akce vyžadující zajištění informačními technologiemi.


Velká akce vyžaduje mnoho počítačů
Letní olympijské hry začnou v Peking 8. srpna 2008. Jedná o akci mamutích rozměrů, která má být velká, větší, největší, olympiáda dosud konaná. Ony jsou letní olympiády vždy větší než například jejich zimní kolegyně, ty jsou oproti nim takřka komorním počinem. Vždyť v Pekingu se počítá se čtyřnásobným množstvím všelijakého hardwaru než na zimní olympiádě v italském Turínu v roce 2006.



Rozpočet na výpočetní a spojovací techniku se pohybuje kolem 400 miliónů amerických dolarů. Do toho se samozřejmě počítají jak náklady na hardware, tak obslužný personál.
Oficiálním „počítačovým“ sponzorem Pekingu 2008 je společnost Lenovo, která již stihla organizátorům dodat 12 000 stolních PC, 700 serverů, 800 notebooků a 2 000 tiskáren. Pro soutěžící a jejich doprovod je připraveno 5 000 počítačů.



Pokud vás zajímají přesnější údaje, tak v případě desktopů jsou to hlavně o Lenovo ThinkCentre M55, notebooky Thinkpad T60 a Zhaoyang 680 a servery SureServer T350, R630 a R520. Informace o nasazených modelech se obecně dosti liší, z části i pro to, že na příklad začátkem roku byly pro OLympiádu vybrány zcela jiné modely, které byly později nahrazeny novějšími. Zajímavé bude, co se pak bude s tímto vším vybavením dít po skončení celého monstr projektu. Olympiády obyčejně trpí syndromem „IT“ zadarmo, kdy překupníci přijdou na své, i když většina vybavení by měla končit ve školách nebo jako charitativní dary.

Budování olympijských IT a komunikačních systémů je plně podřízeno bezpečnosti a spolehlivosti. Přednost byla dána odzkoušeným firmám se zkušenostmi, technologiím možná starším, ale spolehlivým a bezpečným.

Windows Vista ostrouhaly
Microsoft se jistě těšil na to, jak jim Peking udělá krásnou reklamu pro Windows Vista. Billovi ovšem zřejmě spadla čelist, když se dozvěděl, že přednost byla dána jinému operačnímu systému. No dobře, zase takové zklamání to nebude a pro Microsoft to peněžně vyjde stejně, protože na „olympijských“ počítačích budou běžet Windows XP.

Jedná se jak o „strategické“ počítače managementu zajišťující ekonomický provoz a organizaci závodů, tak ty ostatní, například komentátorské a novinářské. Windows XP budou i na počítačích dodávaných společností Lenovo sportovcům a doprovodu, aby se mohli v olympijské vesničce zabavit a připojit na internet, pokud nebudou zrovna trénovat či popíjet.

Předseda společnosti Lenovo k volbě systému řekl, že olympijské hry potřebují osvědčený, stabilní systém, ne zkoušet nové technologie, které mohou mít své chyby. K tomu se chce dodat, že volba prostě padla na systém, který většina lidí zná a že se oželí volba průhledných 3D oken Windows Vista, když se ušetří na hardwaru.

Raději drát, než bezdrát
Bezdrátové sítě jsou dneska velmi v módě, ale čínští organizátoři dali raději přesnost tomu prosíťovat olympijské počítače pomocí starých dobrých kabelů. Spolehlivost a bezpečnost je na prvním místě, takže jak základní olympijský systém, tak jeho záloha budou komunikovat pomocí LAN. Hackeři mají tedy smůlu, alespoň do určité míry. K vidění zřejmě nebudou zaujatě vyhlížející osoby s přenosnými počítači, co se skrze Wi-Fi snaží „nabourat“ do bezdrátově posíťovaných olympijských počítačů. Snaha o ochranu výsledků, respektive celého systému, je zřejmá.

K dispozici by měla být ale zřejmě separátní Wi.Fi síŤ, ovšem vzhledem k bezpečnosti bude sloužit k připojení na internet, rozhodně se sní nepočítá pro samotný organizační a zpravodajský systém her.

Nejasnosti kolem 3G
Do olympiády zbývá jen rok, čínské úřady přitom stále neudělily licence na provozování mobilních sítí třetí generace (3G). S největší pravděpodobností dá země přednost své vlastní 3D technologii TD-SCDMA (time division synchronous code division multiple access). Až se hry přiblíží, tak místo širokého pokrytí čeká návštěvníky zřejmě jen místě ohraničená síť, jinak by to prostě nešlo stihnout.
Diskutuje se také kolem možnosti pokrýt celou metropoli připojením na internet standardem blízkým 4G, tedy čtvrté generaci, ale to není jisté.

Dobrovolníci a sponzoring
Jak známo, olympiáda se spoléhá na značný počet dobrovolných pracovníků, ovšem že budou v oblasti práce s výpočetní technikou, to je poněkud překvapující. IT techniků budou dva až tři tisíce a k tomu 3000 dobrovolníků.

Navíc mnohé sponzorské společnosti dodávají vlastní lidi olympiádě „zdarma“, to jest jejich práci jako sponzorský příspěvek. Obvykle zajišťují bezplatně techniku, či její část, a k tomu obslužný personál. Jmenovitě výrobce hodin Omega mající na starost časomíry, měřidla a podobné, Kodak zajišťující film a fotografické vybavení, Samsung si bere na starosti mobilní telefony atd.

Tyto společnosti již tak mají a budou mít možnost dávat si na výrobky a kam se jim zamane logo oficiálního sponzora olympiády.

Informační systém

Testovat, testovat, testovat. Tímto heslem se každopádně řídí v olympijském organizačním výboru a aby neriskovali, je zajištěním fungování celého výpočetního pověřená společnost Atos Origin, která tuto práci obstarávala již na několika předchozích olympiádách. Úkolem firmy je návrh, vytvoření, testování a provozování informačního sytému.

Jen pro názornost, například pro zimní hry v Turínu začala tvorba systému dva a půl roku před termínem konání a bylo zapotřebí více jak 100 000 hodin testování.

Olympiáda v Číně, to je ovšem něco jiného. Není to jen jedno město, kromě hlavního města se na akci podílí ještě šest dalších velkých měst. Celkem se bude konat 302 sportovních klání. Tomu musí být systém přizpůsoben co do rozsahu i hloubky.

Už je přichystáno 6 000 000 vstupenek a Olympiády by se mělo zúčastnit 10 708 závodníků z 203 zemí světa, z médií se očekává kolem 20 000 novinářů. O ty všechny je nutno se postarat a organizačně je zajistit (v tomto směru mne napadá, že půjde také o velkou ekologickou zátěž pro již tak zkoušené čínské životní prostředí).

To znamená nejen rozpis turnajů, kdo na nich závodí a jak to dopadlo, ale i jaký obslužný personál tam má být a co má k dispozici za materiál, kteří novináři potřebují dostat podklady, kde mají být kamery, kam jde signál, zajistit připojení k internetu, vše ošetřit přístupovými právy atd.

Superpočítač předpoví počasí
Událost musí být perfektní a rozmary počasí by mohli takovou perfektnost nehezky narušit. Aby se taková možnost snížila, bude mít předpovídání na starosti superpočítač od IBM, který dodá informace o každém čtverečním kilometru území hodinu dopředu.

Je to potřeba, protože předpovědi prováděné čínskými meteorology nejsou dostatečně detailní, takže Pekingský meteorologický úřad zakoupil systém IBM p575. To jej ten samý, jaký používá i Národní meteorologický úřad USA. Zajímavé v tomto směru je, že si Číňané počítač rovnou koupili, nepronajali ani nezískali jako dar, jak je tomu u mnoha jiného IT vybavení. (No, on se bude čínské armádě později hodit)



IBM p575 je skutečně výkonný stroj, maximální výkon má 9,8 teraflopu (9,8 biliónů operací za vteřinu). Celkem může sledovat až 44 000 čtverečních kilometrů území. Předpověď deštiva je jedna věc, potom jsou nutné kroky jasné, ale například pro závody plavidel je nutné znát i směr a sílu větru. Systém bude také informovat o kvalitě vzduchu, tj. to, s čím mají čínská města problémy.

IBM má v této oblasti pevné postavení, počítače této značky předpovídaly počasí také v Atlantě 1996 a Aténách 2004.

Ne všechno je o IT
Nejen výpočetní technikou živa je olympiáda, pojďme se podívat na současný Peking očima našich kolegů z čínského IDG.

Nad Pekingem se tyčí záplava stavebních jeřábů, což ovšem v posledních deseti letech není obrázek zase tak neobvyklý. S rostoucím bohatstvím obyvatel přibude do města denně 700 a až 1000 aut, a spolu s tím se zvětšuje a mohutní smogový závoj halící denně město do své šedivé a alergizující náruče. Červen 2007 přinesl nejhorší vzduch za posledních sedm let, k čemuž kromě tří miliónů pekingských automobilů přispívají i četné továrny.

Vyřešit tento problém bude pro organizátory her skutečně těžký oříšek. Podle plánu bude v době konání her značně omezen automobilový provoz. Ovšem při pokusném omezení provozu v srpnu měla zůstat stát třetina aut, nicméně soudě subjektivního vyjádření návštěvníků bylo vše při starém. Asi jako když se v Česku pořádá „den bez aut“.

Aby se ulehčilo povrchové dopravě, měly by být do her hotovy nové trasy metra. Ty jsou však v plánu již hodně dlouho a město jako je Peking rozhodně metro zoufale potřebuje.

Městská správa proklamuje svoje snahy o to, aby se městští taxikáři konečně s turisty domluvili i anglicky. To se ale zdá být stále jen vzdáleným snem. Pekingští taxikáři jsou pokládáni za jedny z nejhrubějších v celé Číně (efekt metropole, známý do jisté míry i u nás) a málo na tom změní jeden rychlý kurs angličtiny a geografie města na universitě. Ano, kromě angličtiny potřebují i školení ve znalosti města, protože v něm často sami bloudí. Návštěvníci olympiády jsou tedy nabádáni, aby si vzali slovníky a pokud možno dali přednost hromadné dopravě. Použití GPS systému by vše vyřešilo, nicméně dobré mapové podklady metropole jsou stále zřejmě vojenským tajjemstvím.

Před olympiádou není úniku, související zboží, suvenýry, trička, to vše se prodává skoro na každém rohu. Média chrlí zprávy o probíhajících přípravách, dávají naplno průchod národním nadějím na zisk co největšího množství medailí. Nejnadějnější sportovci byli již dávno podchyceni velkými koncerny a jejich podobizny zdobí například nápoje známých značek.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku