Hlavní navigace

iOS 7: Jak si jeho nové funkce vedou v porovnání s Androidem - 1. díl

20. 6. 2013

Sdílet

 Autor: Apple/IDG News Service
Prakticky nikdo, kdo letos plánuje koupi nového smartphonu, se nevyhne porovnávání nového systému Applu iOS 7 s konkurencí.

Celkově byly změny systému evidentně ovlivněny třemi hlavními principy: 1. Zrevidovat operační systém, který už dlouho čeká na významnější přepracování. 2. Příliš moc toho neměnit, aby snad miliony šťastných uživatelů iOS neprotestovaly. 3. Držet tempo s Androidem, protože kluci z Googlu taky nesedí s rukama v klíně.

Vždyť v květnu na konferenci I/O Google představil několik změn, soubor revizí, které mají pomoci udržet pozici Androidu jakožto dominantního operačního systému pro smartphony, celosvětově. Podívejme se tedy bod po bodu, jak si novinky v iOS vedou v porovnání s hlavním vyzyvatelem Applu na poli mobilních OS. A pamatujte, budeme sledovat pouze novinky. Takže se zdaleka nejedná o komplexní porovnání iOS a Androidu!

Uživatelské rozhraní

Apple letos mezi 10. a 14. červnem organizoval svou první celosvětovou konferenci pro vývojáře (WWDC) od doby, kdy směřování softwarového designu svěřil do rukou Sira Jonyho Iveho a jeho týmu talentů. Ive a společnost nesklamali. Nově vypadající iOS 7 je radikální změnou oproti iOS, jak ho známe od roku 2007 – slovy Tima Cooka jde o „největší změnu iOS od představení iPhonu.“

Namísto kosmetických změn v zavedeném designovém schématu předchozích generací systému se Apple posunul dopředu a přišel s elegantním, průsvitným, minimalistickým řešením, které bere dech.

Iveho designéři šli nicméně mnohem dál než že by se jen zbavili zeleného nádechu Game Centra. Vytvořili senzační, čistější uživatelské rozhraní s animacemi a schopností přidat hloubku náklonem telefonu. Přestože jsme s iOS 7 zatím neměli tu čest, z toho, co jsme zatím viděli, můžeme říci, že by se mohlo i lépe ovládat.

Nové centrum ovládání (Control Center) je průsvitný panel, který můžete dostat šivhnutím prstu nahoru od spodní hrany displeje vašeho iZařízení. Dostanete se tak ke klíčovým funkcím, jako je nastavení (režim „v letadle“, jas, Bluetooth, atd.), ovládání médií a běžně používané aplikace. Centrum ovládání může být dokonce používáno v různých aplikacích a na uzamykací obrazovce. Tato funkce je podobná panelu notifikací v Androidu, který může být „vytáhnut“ na displej pro odhalení detailů o nových e-mailech, tweetech, sportovních výsledcích, atd., a je to vítaný doplněk.

příloha_ovladnete_sva_data

Vítěz: iOS. Možná je trochu nefér srovnávat jednotný ekosystém Applu s roztříštěným chaosem androidu, ale podle dosavadních zpráv to vypadá, že iOS nabídne mnohem cílenější uživatelskou zkušenost, a to jak z hlediska estetiky, tak využitelnosti. Google zde ztrácí tím, že si každý druhý výrobce přizpůsobí jádrové uživatelské rozhraní Androidu obrazu svému (často ke škodě systému).

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?