Hlavní navigace

Intel slaví 60. výročí vzniku tranzistorů

16. 12. 2007

Sdílet

Společnost Intel slaví dnes, 16. prosince, 60. výročí vzniku tranzistoru. Tranzistor byl vyvinut firmou Bell Labs a je považován za jeden z nejdůležitějších objevů 20. století.

příloha_ovladnete_sva_data

Zatímco první tranzistorové rozhlasové přijímače využívaly okolo čtyř tranzistorů, nové čtyřjádrové procesory Intel jich mají 840 milionů. Tranzistory jsou dnes kromě počítačů součástí většiny spotřební elektroniky. Cena jednoho tranzistoru v nejnovějších procesorech se pohybuje asi na úrovni jedné miliontiny průměrné ceny tranzistoru v roce 1968. Pokud by tímto tempem klesala i tržní cena aut, stál by nás dnes nový vůz asi dvacet haléřů.


Intel nedávno představil novou generaci 45nanometrových čtyřjádrových procesorů. Stovky milionů tranzistorů uvnitř těchto procesorů využívají slitinu hafnia s vysokou konstantou high-k pro dielektrikum a kovový materiál pro membránu (Hafnium-based high-k metal gate (Hi-k)). Tato technologie byla veřejnosti poprvé předvedena 12. listopadu a umožňuje vyrábět menší, rychlejší a energeticky efektivnější servery a stolní i přenosné počítače. Tyto procesory rovněž přispívají k ochraně životního prostředí, protože nevyužívají neekologického olova a v roce 2008 se zbaví také halogenů.

Devatenáctého dubna 1965 otiskl časopis Electronics Magazine článek Gordona Moorea. Autor se v něm věnoval vývoji odvětví polovodičů a poprvé formuloval myšlenku, která vešla do dějin. Dnes ji známe jako Mooreův zákon. Podle něj se počet tranzistorů na čipu zdvojnásobí každé dva roky, což dnes umožňuje plošné rozšíření technologie po celém světě a žene dopředu technologický vývoj.

Mooreův zákon předpovídá nejen průběžný nárůst výkonu technologií, ale také současné snižování ceny těchto technologií. Cena jednoho tranzistoru v nejnovějších procesorech Intel se pohybuje asi na úrovni jedné miliontiny průměrné ceny tranzistoru v roce 1968. Pokud by tímto tempem klesala i tržní cena aut, stál by nás dnes nový vůz ani ne dvacet haléřů (1 americký cent).

- - Tomáš Jirásko

Byl pro vás článek přínosný?