Hlavní navigace

Intel drží 70% podíl na trhu s čipsety

2. 9. 2008

Sdílet

Před pár dny jsme vám přinesli informace o tom, že NVIDIA drží majoritní podíl na trhu s čipsety pro AMD procesory a konečně se objevuje průzkum i pro čipové sady pro procesory Intel.

příloha_ovladnete_sva_data

Zatímco u socketu AM2(+), který používají procesory AMD Athlon/Phenom/Sempron, si může NVIDIA s majoritním podílem gratulovat, u Intelu (socket 775) už zdaleka tak dobrou situaci nemá. Téměř tři čtvrtiny trhu (přes 70%) totiž drží samotný Intel, proti čemuž může NVIDIA s pouhými 16% jen těžko konkurovat. Překvapivě velkou část (8%) drží i AMD se svými ATI čipsety, které se již pro Intel delší dobu nedělají. Zbylých několik procent mají VIA a SiS.

Když se na tato čísla podíváme, nezdá se úplně nelogické, že NVIDIA se rozhodla upustit od výroby vlastního čipsetu pro Nehalem Bloomfield, protože většinu prodaných čipsetů tvoří lowendové čipy. Většina lidí si totiž highendové NVIDIA čipsety nForce 780i a 790i u Intelu kupuje pouze kvůli možnosti SLI, jinak je totiž podstatně lepší konkurenční Intel X38/X48 (téměř ve všech ohledech). Díky umožnění SLI na čipsetu X58 tak NVIDIA dle mě zpřístupní SLI podstatně více lidem, a někteří z nich po něm jistě sáhnou.

To však neplatí pro nižší mainstream a lowend, kde se NVIDII daří a nepochybuji o tom, že vytvoří vlastní čipset i pro pomalejší Nehalem Havendale a Lynnfield na patici LGA1160, které mají přijít příští rok.

- - Tomáš Šulc

Byl pro vás článek přínosný?