Hlavní navigace

Intel Celeron Dual Core E1200

18. 3. 2008

Sdílet

Novinkou kvartálu je první dvoujádrový Celeron společnosti Intel. Příchod tohoto CPU byl dlouho očekávaný a má přinést významné navýšení výkonu low-endových procesorů při zachování minimální ceny.

To přesně se děje u tohoto modelu – základem je totiž vynikající mikroarchitektura Intel Core, doplněná 65nm výrobním procesem a plnou podporou procesoru u starších základních desek. Jediným rozdílem mezi tímto CPU a plnohodnotnými modely (stejně jako například u procesorů Pentium Dual Core) je nižší sdílená vyrovnávací paměť L2 cache. Ta u E1200 činí pouhých 512 kB, což je na jednu stranu málo, na druhou stranu však obvyklé u low-endových CPU.



Výkon Celeron Dual Core 1200 na pracovní frekvenci 1 600 MHz je jednoznačně ze všech dvoujádrových CPU nejnižší, nicméně u optimalizovaných aplikací je o několik desítek procent vyšší než u dražších jednojádrových modelů. Zajímavostí tohoto CPU je také jeho spotřeba a boxované chlazení: i když se udává 65 W TDP, procesor si vezme i při zatížení o mnoho méně, a proto stačí pouze poloviční (na výšku) chladič dodávaný v balení.

Verdikt
Dvoujádrový Celeron E1200 se s jistotou stane oblíbeným procesorem mezi „výkonuchtivými spořílky“ (tzv. uživateli citlivými na cenu), a stejně tak i mezi uživateli, kteří holdují overclockingu. Protože je procesor postaven na mikroarchitektuře Core, není problém s ním dosáhnout se špičkovým vybavením frekvencí přes 3 GHz. Za předvedený výkon, kompatibilitu se staršími deskami a hlavně za cenu udělujeme tomuto procesoru ocenění TOP Produkt.

Srovnání


Předchozí části

AMD Athlon 64 X2 5000+ Black Edition

AMD Phenom 9600 Black Edition

Pokračování

Intel Core 2 Extreme QX 9770

- - Petr Matuška, Alexandr Radecký

příloha_ovladnete_sva_data

Byl pro vás článek přínosný?