Hlavní navigace

IDF Praha 2006

1. 11. 2006

Sdílet

Po letech jsme se konečně dočkali: Praha hostila věhlasné IDF. Pražské IDF přišlo v těsném závěsu za americk...


Po letech jsme se konečně dočkali: Praha hostila věhlasné IDF.

Pražské IDF přišlo v těsném závěsu za americkým "originálem" velmi jsme se těšili, neboť přítomnost špičkových představitelů Intelu a zejména expertů na vývoj a technologie představují unikátní příležitostí, jak získat nějaké informace ze zákulisí a utvořit si vlastní obraz o budoucnosti PC technologií.
Bohužel pražské IDF připomínalo Cimrmanovu frustrační kompozici, kdy prvek očekávání vystřídal prvek zklamání. Pokud jste americké IDF nikdy nezažili na vlastní kůži a nezkusili jste ani videozáznamy z jeho keynote projevů, možná by vás jednodenní procesorový sjezd v kongresovém centru nadchnul, my se ale nemohli zbavit pocitu, že se jedná jen o slabý odvar originálu. Mezi přednášejícími bylo bezpochyby i několik špičkových odborníků (zejména na technologických seminářích), hlavní projevy byly ale čistě marketingové povahy a navíc postrádaly dostatek pomyslné "šťávy" především demonstrace technologií budoucnosti přímo na pódiu. Naše pokusy dozvědět se něco nového alespoň během speciální tiskové půlhodinky "otázek a odpovědí" bohužel ztroskotaly na útesu marketingových výmluv a úhybných manévrů, odvádějících věcné otázky o budoucích plánech Intelu v oblasti integrace GPU (například v souvislosti s nedávnou smlouvou s Imagination Technologies) mistrně do ztracena.
Ten, komu i po této zkušenosti zbyla chuť a síla věnovat se technickým přednáškám, měl šanci přeci jen získat zajímavé informace a náhledy do budoucna v oblastech jako je multithreading, mobilní technologie či WiMax bohužel se v drtivé většině jednalo o opakování témat z amerického IDF, z nichž mnohá již v odborném on-line tisku probublala v předchozím týdnu. Pražské IDF tedy považujeme jen za částečný úspěch. Je skvělé že se v Praze podařilo akci tohoto typu uspořádat střední a východní Evropa má bezpochyby množství odborníků, pro něž je buď příliš komplikované či nepřiměřeně nákladné cestovat za velkou louži. Nezbývá než doufat, že se tradici IDF v kongresovém centru podaří udržet i v nadcházejících letech a že akce nabere po obsahové stránce vzestupný trend. Doufejme také, že se naši lokální odborníci dokáží jako publikum na odborných seminářích v budoucnu lépe zapojit jejich často pasivní přístup bohužel kvalitě a živosti přednášek příliš neprospíval.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku