Hlavní navigace

Recenze: IceWarp Mail Server 9

21. 7. 2009

Sdílet

Dříve Merak, dnes IceWarp Mail Server, urazil od svého vzniku v roce 1999 dlouhou cestu. Výsledkem je však produkt, za který se tato česká firma rozhodně stydět nemusí.

IceWarp Mail Server 9

 

IceWarp Mail Server (IMS) si, stejně jako u konkurence, můžete vyzkoušet 30 dnů bez omezení. Poté je nutné opět zaplatit pár tisíc za základní počet licencí. IMS je distribuován pro Windows i Linux, MacOS tentokrát chybí, ale v našich končinách to asi nebude rozhodující. Instalaci lze provést na vlastní databázi (technologie MS Access), nebo využít již existujícího SQL serveru ve vaší síti. Podporovány jsou ty nejznámější, tj. MySQL, MSSQL, Oracle, PostgreSQL. S úvodním nastavením vám pomůže integrovaný průvodce. Základní podporovaná sada protokolů SMTP, POP3, IMAP (včetně svých bezpečných variant) běží v systému jako služba, kterou ovládáte z přehledného administračního rozhraní. V Linuxu ale využijete spíše svůj oblíbený shell.

IceWarp Mail Server 9

Základem je opět naplnění uživatelské databáze. Zde se IMS nijak neliší od konkurence, podporuje přes Open-LDAP ostatní LDAP servery, včetně Active Directory. Stejně tak lze nastavit množství filtrů a šablon jak pro vznikající uživatele (s přednastavenými právy), tak i pro přijímanou a odesílanou poštu. Integrovaný spamassassin zajistí filtraci škodlivých e-mailů, viry si vezme na starost plně integrovaný AVAST. Velmi sofistikovaně umí IMS nastavit připojení na vyžádání, a to i přes telefonní linku. Neméně dobře je zpracován systém monitoringu nebo zálohování.

A jak je to s pokročilými groupwarovými funkcemi? IMS podporuje všechny potřebné technologie pro sdílení dat (GroupDAV, CalDAV, SyncML 1.1, OMA DS 1.2, iCal, vCal, vCard, vNote, vFreeBusy), obsahuje konektor pro připojení do MS Outlooku a přes výše uvedené bez problémů komunikuje s mobilními zařízeními. Neméně se povedlo webové rozhraní napsané v AJAXu. Webserver je, stejně jako u konkurence, integrovaný – veškeré knihovny si tak IMS nese přímo v sobě a nijak nezasáhne do případné instalace IIS apod. Překvapí i podpora vkládání souborů přes webmail (lze je poté sdílet s uživateli).

příloha_ovladnete_sva_data

IceWarp Mail Server 9

Jako přidanou hodnotu, kterou hned tak někde nenajdeme, lze chápat integrovaný SMS server, který umožňuje např. zasílání upozornění na mobilní telefon, nebo posílání SMS zpráv přímo z klienta IMS. Podporovány jsou GSM brány nebo protokol HTTP. Kromě SMS zpráv najdete v balíku i server pro Instant Messaging, postavený na Jabberu. Lze tak vyřešit Komunikaci v interní síti tak lze vyřešit i tímto způsobem. Do třetice v sobě IMS integruje i možnosti pro internetové telefonování, konkrétně pomocí protokolu SIP.

Byl pro vás článek přínosný?