Hlavní navigace

I eVGA se chystá na Nehalem

22. 10. 2008

Sdílet

Společnost eVGA, která dlouhodobě vyrábí pouze desky s čipsety NVIDIA, se rozhodla pravidlo porušit a představila základní desku s čipsetem Intel X58.

Důvod je prostý – NVIDIA nechystá po problémech s Intelem žádný čipset pro plánovanou platformu Intel Nehalem a procesory Core i7, kterých se podle nejnovějších zpráv dočkáme 3. listopadu. eVGA však chce být stále součástí trhu s highendovými deskami, a tak musela sáhnout po čipsetu od Intelu.

I tak je však na desce trochu vidět orientace na zelenou společnost. Když už nic, tak alespoň ty neobvyklé zelené DDR3 paměťové sloty. Jinak se však jedná o desku, jako jsou všechny ostatní postavené na tomto čipsetu, a tak nabídne možnost buď Crossfire nebo SLI, integrované 7.1 audio, kondenzátory s pevným dielektrem a spoustu další.

Dle mého názoru je geniálně vyřešen i návrh desky samotné včetně chlazení. Na něm je však obrovská škoda toho samostatného vysokého pasivu na mosfetech. Bez jeho vyměnění totiž zcela jistě nepůjde na procesor umístit jakýkoliv rozměrnější chladič, což je vzhledem k obrovskému místu okolo patice velká škoda.

- - Tomáš Šulc

Byl pro vás článek přínosný?