Hlavní navigace

Hudba podle umělé inteligence. Google spustil generátor MusicLM

17. 5. 2023

Sdílet

 Autor: PCWorld s využitím aplikace Midjourney
Kromě obrázku generovaných umělou inteligencí si nyní můžete zkusit vytvořit na mírů i hudbu. Umožňuje to aplikace MusicLM, kterou v tichosti spustila společnost Google.

Firma novinku oznámila v lednu, služba je k vyzkoušení už nyní v rámci prostředí, kterému Google říká AI Test Kitchen. Do něj se můžete zaregistrovat vaši Gmail adresu a souhlasit s tím, že všechny zadané příkazy mohou být přezkoumány lidskými členy týmu společnosti Google, i když anonymně. Je ale dost možné, že zatím skončíte na čekací listině.

Google o službě mluvil na vývojářské konferenci Google I/O, kde se ale mluvilo spíš o jiných novinkách – například o službě na ochranu e-mailu před hrozbami z dark webu nebo vylepšené vyhledávání využívající právě AI.

Stejně jako ostatní AI generátory začíná MusicLM textovou výzvou. Nejdřív tak musíte zadat, jakou hudební skladbu má aplikace vytvořit – například „pohřební žalozpěv s bicími a basy“ nebo „jemnou melodii se smyčci o procházce jarní loukou“. Aplikace MusicLM pak vygeneruje hudební ukázku o délce cca 20 sekund.

ICTrocenka

Některé ukázky mohou obsahovat dokonce„vokály“, byť nepříliš artikulované. Na rozdíl od vizuálních AI generátorů však MusicLM neumí vytvořit výstup ve stylu jiného umělce. Pokud službu požádáte, aby složil úryvek „ve stylu U2“, vyhodí vám to chybovou hlášku.

Získané výtvory si následně můžete stáhnout.

Byl pro vás článek přínosný?