Hlavní navigace

HTPC: domácí kino pro náročné - 3. díl

24. 12. 2011

Sdílet

 Autor: © Pavel Losevsky - Fotolia.com
Ve třetím a posledním díle seriálu o počítačích pro domácí kino se dozvíte něco o Media Center aplikacích a klávesnicích určených právě pro HTPC.

Media Center aplikace

Windows Media Center

Skutečně jedinou výhodou WMC je jeho integrace do Windows 7 (ve verzích Home Premium a Ultimate) a poměrně snadné ovládání i přehlednost. Nabídka přístupu k internetových rádiím či streamovanému videu je v ČR doslova zoufalá a přidávání dalších služeb a funkcí někdy až nepochopitelně složité. V základním nastavení nejsou dokonce podporovány ani podcasty. Jistou výhodou je možnost použití konzole XBOX 360 (a některých dalších přístrojů) coby “extenderu” který obsah a rozhraní Media Center zobrazí kdekoliv v domácí síti.

 

 

 

 

XBMC

 

Aplikace vyvinutá původně pro první generaci konzolí XBOX dnes existuje ve verzích pro Windows, Linux, BSD a iOS (Apple TV). Přehledné rozhraní podporuje vedle přehrávání DVD, filmů a videí na PC či domácí síti také streamování z internetu či podcasty. Obsahuje poměrně bohatou knihovnu vlastních kodeků i podporu titulků a dokáže fungovat jako UpNp server. Tématika XBMC je poměrně obsáhlá, doporučujeme například heslo k tomuto tématu na Wikipedii (v angličtině), podporováno je na 40 jazyků včetně češtiny.

JRiver Media Center

Aplikace dnes již nese pouze kratší název “Media Center” má bezmála třináctiletou historii a je oceňována zejména příznivci kvalitního zvuku, neboť dokáže obejít konverzi (a s tím související snížení kvality) zvukových dat systémem Windows nebo naopak nabídnout přesnou kontrolu nad převzorkováním signálů - nicméně správná konfigurace systému i vlastní aplikace je poměrně náročná. JRMC nabízí integraci některých webových služeb jako je Adible, Netflix, Hulu, Youtube, sdílení knihovny médií na dalších PC s JRMC či přehrávání z UpNp a DLNA serverů. Vzhledem k ceně 50 dolarů aplikace osloví především náročné audiofily (ti ale mohou využít JRiver Media Jukebox který nabízí pouze přehrávání audio souborů či CD a je zdarma).

HTPC klávesnice

Výběr vhodné bezdrátové klávesnice s touchpadem či trackballem nebo speciálního dálkového ovládání pro HTPC přestavuje samostatné téma. Naštěstí se v poslední době objevilo několik zajímavých novinek, které výrazně rozšířily jinak chudou nabídku na našem trhu.

 

Lenovo N5901A

 

Lenovo rozhodně není značka, která by nás napadla mezi prvními při hledání klávesnice pro HTPC. Nicméně model N5901A (a novější N5902 s podsvícením a trackpointem namísto trackballu) patří k tomu lepšímu (a kupodivu i levnějšímu) co na našem trhu můžete nalézt. Poněkud netradičně tvarovaná klávesnice umožňuje relativně pohodlné psaní palci při obouručním uchopení či ovládání tracballu jednou rukou. V horní části naleznete též několik tlačítek pro ovládání přehrávání a hlasitosti. Plusem je přesný a dobře snímající trackball (ten bývá slabinou u levných čínských HTPC klávesnic), nicméně umístění tlačítek myši není úplně šťastné - vyžaduje buď přehmátnutí palcem při kterém si nejspíš pohnete s tracballem, nebo použití obou rukou. Bezdrátový přenos je v RF pásmu 2.4 GHz a fungoval bez problému ve vzdálenosti kolem pěti metrů.

Trust Thinity

 

Celým názvem “Trust Thinity Entertainment Keyboard” je zmenšenou klávesnicí (přibližně odpovídající desetipalcovému netboooku) s touchpadem a řadou multimediálních funkcí, která by byla vzhledem k nabíjecí kolíbce a li-ion baterii s dlouhou výdrží takřka ideální nebýt jednoho drobného nedostatku - tlačítek umístěných nad touchpadem. Opravdu nevíme kdo testova ergonomii takového rozvržení, nicméně musíme konstatovat že je prostě chybná. Kdyby výrobce přidal ještě jedno tlačíko (levé myši) na levou stranu klávesnice, bylo by vše v pořádku, takto ale při ovládání touchpadu musíte buď nepohodlně přehmatávat nebo používat levou i pravou ruku na pravé straně klávesnice. Je to velká škoda, protože Thinity chybí k dokonalosti opravdu jen tato jedna drobnost.

 

Logitech K400

Po několik let byla nabídka Logitechu v oblasti bezdrátových klávesnic s Touchpadem rozdělena na předražené modely DiNovo a Mediaboard PS3, která sice byla primárně určena pro Playstation 3, nicméně bylo možné ji používat i na PC. K400 sice není primárně určena pro HTPC, výrobce ji doporčuje pro ovládání laptopu připojeného k LCD televizoru, nicméně to je spíš otázka velikosti cílové skupiny - majitelů laptopů s HDMI výstupem je přeci jen více než náruživých fandů HTPC. Pokud se tedy smíříte s tím, že K400 nemá ani podsvícení ani speciální multimediální klávesy (vyjma hlasitosti), jedná se o výtečnou a cenově dostupnou kombinaci takřka plnohodnotné klávesnice a touchpadu, která je k HTPC doslova jako stvořená.

Cloud24

 

PKB-1800

Kdesi na půl cesty mezi dálkovým ovladačem a klávesnicí s touchpadem - přesně tam se nacházíme. Velký touchpad má výtečně umístěná tlačítka na spodní straně pro snadné dosáhnutí palcem a lze jej přepnout buď do režimu touchpadu (myši) nebo do režimu dotykových tlačítek pro přehrávání médií, vlastní klávesnice je ideálně dimezována pro příležitostné psaní palci a vše lze pohodlně držet jednou či oběma rukama. Pokud hledáte ovladač který má hodně z myši, něco málo z dálkového ovládání a nezbytné minimum z klávesnice, toto je ten pravý.

Byl pro vás článek přínosný?