Hlavní navigace

HTML 5 vs. Adobe Flash - kdo s koho?

13. 2. 2010

Sdílet

Kontroverzní rozhodnutí Applu nezahrnout podporu Flashe do svých klíčových produktů - iPhonu a nyní i iPadu, rozvířilo debaty ohledně životnosti Flashe, neboť HTML 5, nový standard značkovacího jazyka, přichází na scénu.

HTML 5 vs. Adobe Flash

 

příloha_ovladnete_sva_data

S výjimkou iPhonu a iPadu dnes podporu Flashe naleznete prakticky ve všech operačních systémech, desktopových i mobilních, i webových prohlížečích. Kdyby Flash nebyl technologickým patentem jediné vývojářské společnosti, mohli bychom jej považovat téměř za standard. Jen si vyzkoušejte, kolik webových stránek bude plně funkčních, když jej v prohlížeči zakážete. Naproti tomu HTML 5 webovým standardem je, nebo přesněji řečeno bude, ale až jej vývojáři dokončí.

flashSoukromé podniky platí webovým designérům nemalé sumy za tvorbu a správu svých webových stránek, přičemž většina z nich spoléhá právě na Flash, jenž umožňuje na stránky vkládat různé animace, videa a jiný atraktivní interaktivní obsah. Ukončení implementace Flashe do webového obsahu by si tedy pravděpodobně vyžádalo rekonstrukci mnohých stránek, což by se promítlo v značném množství vynaložené práce i nákladů. Pokud je ovšem Flash opravdu v posledním tažení, měly by podniky s vlastními internetovými stránkami vážně zapřemýšlet o rekonstrukci svých webů tak, aby odpovídaly novému standardu HTML 5.

Ve skutečnosti však platformě Flash ještě zdaleka hrana nezvoní. Pravděpodobně uplyne dlouhá doba, než se HTML 5 dostane do tak silné pozice, aby mohlo Flash zcela vytlačit. Výkonný ředitel společnosti Adobe se dokonce během telekonference nechal slyšet, že dle jeho názoru bude dosažení konzistentního zobrazení HTML 5 ve všech browserech pro vývojáře velkou výzvou, jejíž uspokojivé naplnění může trvat celou dekádu.

Standard HTML 5 je ve vývoji již od roku 2004, přičemž teprve nyní se dostává do obecného IT povědomí, neboť se postupně začíná objevovat na některých webových stránkách a jeho podporu oznámilo již několik internetových prohlížečů. Aktuální verze každého z trojice nejpoužívanějších browserů (Internet Explorer, Firefox a Google Chrome) disponuje prvky kompatibility s HTML 5.

Je tu ovšem i jiná možnost budoucího vývoje. Namísto úplného vymýcení Flashe by mohlo dojít k jeho pokračujícímu vývoji a adaptaci tak, aby představoval důležitého hráče i ve světě HTML 5. Nový standard značkovacího jazyka může sice přinést stejné vlastnosti a funkčnost, se kterou se dnes počítá u Flashe, nicméně jistě nebude zcela bezchybný a nebude umět vše. Tudíž by se Adobe mohl dát právě cestou vývoje "záplat" těchto předpokládaných nedostatků.

Flash je přesto stále webovým řešením jediné samostatné vývojářské společnosti a ke svému zobrazení vyžaduje instalaci dodatečného softwaru. Záležitost s nevstřícným postojem Applu jen zdůraznila, že Flash nemusí být dogmatem pro všechny platformy. Proto by podniky s vlastními weby měly do budoucna zvážit přechod na HMTL 5, aby vyhověly soudobému internetovému trendu.

Byl pro vás článek přínosný?