Hlavní navigace

Hesla: většina lidí na ně jde špatně

19. 6. 2013

Sdílet

 Autor: © pn_photo - Fotolia.com
Toto téma se neustále vrací jako bumerang, ale prostě většina lidí si nedá říct. Ano, hovoříme o heslech.

Lidé buďto používají hesla, která se dají snadno zjistit, případně zapomínají hesla, která si vytvořili. A někdy jde o kombinaci obou faktorů.

Robert Siciliano z McAfee k tomu řekl: „74 procent uživatelů internetu používá stejné heslo na různých webech, takže jestliže nějaký hacker získá vaše heslo, má teď přístup ke všem vašim účtům. Používání stejných hesel pro e-mail, bankovnictví a sociální sítě může vést ke krádežím identity a finančním ztrátám.“

Jaké je tedy řešení? Jednodušší, než si myslíte. Pro začátek běžte na web Intel's Password Grader, na němž zjistíte, jaká je pravděpodobnost, že vaše heslo někdo zjistí. (Web sice slibuje, že nebude ukládat žádné informace, ale zároveň doporučuje, abyste na něm nepoužívali své pravé heslo – napište tam tudíž raději nějakou jeho obměnu.)

Bude třeba vaše heslo změnit? Ale jak? K tomu vám dáme trochu neobvyklou radu. Většina návodů na změnu hesla doporučuje změť malých a velkých písmen, čísel a speciálních znaků, což má za následek právě druhý z běžných problémů – na vaše heslo pak sice nikdo nepřijde, ale je velká pravděpodobnost, že ho zapomenete i vy.

Namísto nějakých nezapamatovatelných šifer použijte určitou frázi, kterou si zapamatujete, ale na kterou nepřijde nikdo jiný. Takže namísto vymýšlení složitých formulí typu „@PCW0rLd_cZ“ použijte jako heslo větu typu „RadCtuWebPCWorldu“. Možná se vám to moc nezdá, ale McAfee i Intel podotýkají, že síla hesla není v jeho komplikovanosti, ale v jeho délce.

Podobnou, mírně pozměněnou větu pak vložíte do hesla na všech ostatních stránkách, například „RadSiPrectuWebPCWorldu“ a podobně. Díky tomu budou vaše hesla vždy komplexní, ale zároveň jednoduchá na zapamatování (pro vás). Jediným háčkem může být, že některé stránky zakazují do hesel vkládat mezery (čemuž jsme se v našem příkladu vyhnuli), jiné mohou omezovat délku hesla.

příloha_ovladnete_sva_data

Výše uvedená rada je samozřejmě jen jednou z možností, jak tvořit takřka neprůstřelná hesla. Jestliže máte svůj vlastní tip, můžete se o něj podělit s ostatními čtenáři v diskusi pod článkem.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?