Hlavní navigace

HD WORLD - právě začínáme!

23. 10. 2007

Sdílet

Rodina časopisů IDG se rozrůstá o další zajímavý speciál - magazín HD WORLD. Své místo v něm najdou televizory, přehrávače, videokamery, fotoaparáty, ale také reproduktory, sluchátka či konzole.


High Definition – sousloví, které na nás v poslední době vyskočí téměř odkudkoliv – je v první řadě spojováno s vysokým rozlišením obrazu. Vše, co je schopno na sebe přilepit logo HD Ready, se tváří jako výkřik poslední techniky. Bohužel tomu tak v řadě případů není a nebude. Proto chceme tomuto spojení vrátit jeho původní význam a věnovat se produktům, které si označení High Definition skutečně zaslouží – technice, technologiím nebo službám, jež parametry, kvalitou nebo celkovými užitnými vlastnostmi patří na špičku mezi svými souputníky a nabízejí zákazníkům ono pověstné „něco navíc“. Nastal tedy čas, aby do rodiny „Worldů“ našeho vydavatelství přibyl další, tentokrát s přívlastkem HD. Jeho náplní bude především spotřební elektronika a zábava. Na jeho stránkách najdete informace o všem, co se týká zachycení nebo přehrávání obrazu a zvuku. Své místo zde najdou televizory, přehrávače, videokamery, fotoaparáty, ale také reproduktory, sluchátka či konzole. Ani výpočetní techniku však zcela nepomineme.



Na rozdíl od našeho staršího bratříčka PC WORDu na ni ale budeme nahlížet z pozice uživatele spotřební elektroniky, kterého spíše než celkový výkon procesoru a paměti zaujme plynulé přehrávání obrazu či téměř neslyšný provoz multimediálního centra, nahrazujícího videopřehrávač nebo audio věž. Zaměříme se rovněž na způsoby a řešení, jak kvalitní signál dostat do vašich domovů, ať už jde o satelit, terestrické vysílání nebo kabelové rozvody. A samozřejmě nevynecháme ani internet, kde lze najít množství jak placeného, tak i volně dostupného HD obsahu.

Téma




… a zrodilo se High Definition

Mnoho lidí se mylně domnívá, že pojem HD je termín starý maximálně několik málo let. Realita je však diametrálně odlišná. K samotným kořenům vzniku HD se musíme vypravit o několik desetiletí proti proudu času. Je to vůbec možné? Ano, skutečně je to tak. Vědci a vývojáři totiž začali o vylepšeném obrazu s vyšším rozlišením (tedy vyšší kvalitou obrazu, než jakou nabízejí normy PAL a NTSC) přemýšlet nedlouho poté, co se ve světě rozšílila obyčejná televize – v té době samozřejmě jen s černobílým obrazem.



HDTV nad oblaky

Je snadné zajít do obchodu nebo si na internetu objednat HD Ready televizor. Ale čím ho nakrmit, aby výsledný zážitek z obrazu potěšil majitele a ospravedlnil pořizovací cenu? Najít v současné době obsah v HD kvalitě stále představuje malé dobrodružství a možností pro našince není mnoho. Jeden ze zdrojů kvalitního signálu pro svého HD miláčka máte ovšem přímo nad hlavou.



HD v počítači – Svět HD videa z pohledu nul a jedniček

HD Video ještě donedávna znamenalo vlastnit přehrávač nové generace (Blu-ray nebo HD-DVD), obsah ve formě originálního média daného formátu a samozřejmě televizor nebo projektor zvládající vysoké rozlišení. S příchodem nové generace grafických karet v průběhu roku 2007 se však otevřela zajímavá a cenově velmi atraktivní alternativa, jak přehrávat HD video v pohodlí svého domova – počítač, vybavený potřebnou moderní grafickou kartou bez problému zvládající přehrávání videa ve vysokém rozlišení.

příloha_ovladnete_sva_data



HD Televizory

  • LCD Sony KDL-70X3500
  • LCD Philips 47PFL9732D Cineos FlatTV
  • LCD Sharp Aquos LC-46XD1E
  • Plazma Hitachi P42T01
  • Projekční JVC HD-58S80DDU




Blu-ray přehrávače
  • Sony BDP-S300
  • Samsung BD-P 1000




HD Kamery
  • DVD Sony HDR-UX7E
  • SD Panasonic HDC-SD1



HD Projektory

  • LCD Epson EMP-TW2000
  • DLP projektor BenQ W10000




Digitální foto
  • Canon EOS 1D Mark III



Next-gen konzole
  • PlayStation 3: Elegantní multimediální centrum s Blu-ray

Co najdete v dalším vydání HD Worldu 01/2007?

(vyjde 28. 11. 2007)



V prvním „ostrém“ čísle se podíváme na řadu novinek, které jednotlivé značky přichystaly na vánoční trh. Hlavním tématem samozřejmě budou televizní přijímače, ale stranou nezůstanou ani přehrávače a rekordéry, videokamery, projektory nebo digitální tunery – třeba ty pro příjem vysílání ze satelitu. A nezapomeneme ani na kvalitní zvuk.

Podrobně si představíme Xbox 360 Elite, který kromě hraní představuje díky své schopnosti pracovat s obrazem ve vysokém rozlišení, integrovanému disku, HD-DVD mechanice a službě Xbox Live velice zajímavou alternativu k TV a počítači.

Podíváme se na špičkové počítačové monitory, ke kterým můžete díky jejich rozhraní připojit i spotřební elektroniku, a případně tak nahradit televizní přijímač. Počítačové vybavení totiž nemusí být pouze výsadou „zasvěcených“, ale konvergence jej stále více přibližuje běžnému uživateli, který nemá čas studovat manuály a procházet řadu diskusí, aby zajistil jejich fungování.

Budeme surfovat internetem na cestě vedoucí k obrazu ve vysokém rozlišení. Řekneme kde najít zajímavý obsah, ale i jaké on-line služby nebo vysílání jsou k dispozici. Nabídka kabelových televizí se s příchodem digitalizace stává stále lákavější, a proto se podíváme, co můžeme v programové nabídce v brzké době očekávat.

Byl pro vás článek přínosný?